Poreska uprava kreirala nove elektronske servise

Dodajte komentar

Poreska uprava PU je, u saradnji sa Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije, kreirala nove elektronske servise, koji omogućavaju elektronsko podnošenje zahtjeva za izdavanje uvjerenja i potvrda iz nadležnosti te institucije.Novi elektronski servisi, koji su dostupni preko portala eUprava, obezbjeđuju uslove za brže i ekonomičnije pružanje usluga poreskim obveznicima“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PU.

Na portalu eUprava trenutno je, kako su objasnili, funkcionalno 11 usluga PU, od kojih su dvije informativnog karaktera, a devet elektronskog.

Preko portala eUprave građani, između ostalog, mogu podnijeti zahtjeve za izdavanje uvjerenja o izmirenim obavezama po osnovu javnih prihoda, za povraćaj više plaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i o visini prihoda.

Građani i preduzeća na taj način mogu podnijeti i zahtjeve za izdavanje potvrda o rezidentnosti u poreske svrhe, kao i za slobodan pristup informacijama. Preko portala eUprave preduzeća mogu dostavljaju zahtjev za izdavanje uvjerenja o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Servisi su namijenjeni građanima i preduzećima, pri čemu sve usluge, osim podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama, zahtijevaju logovanje digitalnim sertifikatom, koji izdaje Pošta Crne Gore“, objašnjeno je iz PU.

Oni su dodali da su usluge trenutno dostupne obveznicima koji svoje pravo ostvaruju u područnoj jedinici Podgorica, a planirano je kreiranje tih servisa i za ostale područne jedinice i ekspoziture.

E-uprava podrazumijeva način organizovanja javnog sektora sa ciljem povećanja efikasnosti, lakšeg pristupa i odziva zahtjevima građana, intenzivnom i strategijskom primjenom informaciono-komunikacionih tehnologija.

U odnosu na klasične kanale podnošenja zahtjeva, elektronsko obezbjeđuje uštedu vremena i smanjenje troškova korisnika, kao i transparentnost postupka. Takođe, moguća je stalna komunikacija između korisnika i obrađivača zahtjeva, pri čemu korisnik dobija automatizovane poruke o statusu njegovog zahtjeva, što doprinosi poboljšanju kvaliteta usluge“, navodi se u saopštenju.

Iz PU su kazali da, nakon obrade zahtjeva, obveznik potvrdu ili uvjerenje preuzima neposredno u područnom poreskom organu.

Prednost elektronskog podnošenja zahtjeva je i u smanjenju mogućnosti nastanka greške prilikom popunjavanja obrazaca. Za svaku uslugu koja je objavljena na portalu eUprave dostupan je i kratak opis postupka, potrebna dokumentacija, kao i informacija o potrebi uplate administrativne takse i o zakonskim rokovima za obradu pojedinih zahtjeva“, rekli su iz PU.

Takav način organizovanja administracije prema potrebama korisnika doprinosi povećanju efikasnosti u radu, obezbjeđujući da javne usluge budu dostupne svima 24 sata sedam dana u sedmici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *