Otvoren Međunarodni filmski festival u Kanu

Dodajte komentar

Međunarodni filmski festival u Kanu, 69. po redu, otvoren je sinoć novim filmom Vudija Alena “Cafe and Society”, u kojem glavne uloge tumače Kristen Stjuart i Džesi Ejzenberg.

Festival će trajati do 22. maja, kada će biti proglašen ovogodišnji dobitnik Zlatne palme.

“Cafe and Society” je treći film Vudija Alena koji otvara prestižni festival na Azurnoj obali, posle filma “Holivudski kraj” koji je otvorio festival u Kanu 2001. i “Ponoći u Parizu” iz 2011. godine.

Za Zlatnu palmu takmiči se 21 film, među kojima su “Hulijeta” Pedra Almodovara, “The last Face” Šona Pena, “Paterson” Džima Džarmuša, “Loving” Džefa Nikolsa, “Juste la fin du monde” Haviera Dolana.

Žiriju će ove godine predsjedavati australijski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler, a u skladu sa dosadašnjom tradicijom univerzalnog i međunarodnog pristupa i objektivnoti u žiriranju, s Milerom će većati osam filmadžija iz Irana, Danske, Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Kanade i Mađarske.

Uz Milera, žiri čine četiri žene i četiri muškarca: glumica Kirsten Danst, pevačica i glumica Vanesa Paradi, rediteljka Valerija Golino i iranska producentkinja Katajun Šahabi, dok sastav muške polovine žirija čine glumci Donald Saderland i Mads Mikelsen, reditelji Arno Deplešen i Laslo Nemeš, koji je prošle godine osvojio Gran-pri nagradu za film “Saulov sin”.

Kanski festival predstavlja jedan od najprestižnijih filmskih manifestacija na svijetu. Prvi put je održan 1939. godine, ali je definitvno ustanovljen kao takmičarski festival s nagradom 1955.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *