Njemačka: Ko duže radi, veća mu penzija

Dodajte komentar

Poslodavcima više naklonjene CDU-CSU i poslodavcima malo manje naklonjena SD Njemačke dogovorile su se oko izmjena zakonskih propisa o penzijama kojima bi Njemci trebalo da se motivišu da rade što duže, pa, ako je moguće, i pošto ispune uslove za punu penziju.

Izmjene će, saopštili su danas predstavnici te koalicije, biti usvojene vrlo brzo. Prema njima, Njemac koji nastavi da radi i pošto je dobio punu penziju moći će da računa na njeno dalje povećanje. Naime, ubuduće svoj dio penzijskog doprinosa na svakog penzionera neće plaćati samo poslodavac, kao dosad, nego će i zaposleni imati mogućnost da uplaćuje svoj dio. Na snovu toga moći će da računa da mu penzija raste i pošto je dostigao zakonsku starosnu granicu za penzionisanje.

Kako bi poslodavci bili još više motivisani, oni na zaposlene penzionere neće morati da plaćaju doprinos za nezaposlenost koji se sada plaća po stopi od 1,5 odsto.

Kako bi se sa ovakvim rješenjima saglasila i Socijaldemokratska partija Njemačke udovoljeno je njenom zahtjevu da se promijeni propis kojim se “kažnjavaju” oni koji u penziju odu sa 63 godine života, na primjer, dakle prije dostizanja zakonske starosne granice. Njima će ubuduće za 40 odsto biti umanjivan samo dio penzije iznad 450 eura.

Izvor: EV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *