Kreće uspon dolara, do kraja godine jača 10 posto

Dodajte komentar

Kurs dolara dosegnuo je dno i kreće njegov uspon, ocjenjuju valutni analitičari. Nakon što je prošle nedjelje pao na najniži nivo u godinu dana, šestodnevni uspon ojačao je američku valutu za jedan posto.

Pozitivna serija prekinuta je u srijedu jer je dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,2 posto, na 94,108 bodova. Ipak, dolar se drži ispod najvišeg nivoa u dvije nedjelje od 94,356 bodova, na koju se u jednom trenutku popeo u prekonoćnom trgovanju.

Ostajemo optimistični prema dolaru i mislimo da će sa sadašnjih nivoa krenuti prema gore”, izjavio je za Bloomberg valutni analitičar Goldman Sachsa Robin Brooks.

Prema procjenama te banke, kurs dolara trebao bi u sljedeće dvije godine da ijača 15 posto kako se američka monetarna politika bude normalizovala, odnosno kako budu podizane ključne kamatne stope. Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, za Poslovni dnevnik kaže da bi dolar trebalo ponovno da počne da jača i da je slabljenje zadnjih mjeseci samo privremena anomalija.

situacija u SAD-u je osjetno bolja nego u Evropi, a takva situacija najčešće uzrokuje jačanje valute ekonomije koja je u boljem stanju”, kaže Kokanović i dodaje kako je vjerovatnoća da će se u 2016. dolar izjednačiti s eurom značajno manja nego početkom godine, ali “jačanje od pet do 10 posto do kraja godine je sasvim realan scenario”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *