Cijena struje u Njemačkoj otišla u minus

Dodajte komentar

U nedjelju, 8. maja, Njemačka je dostigla novi rekord u eri obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući sunčanom i vjetrovitom danu, u jednom trenutku, oko jedan čas poslije podne, iz svih obnovljivih kapaciteta u zemlji snabdijevano je 87 odsto trenutne potrošnje.

Njemački vjetroparkovi, hidro i postrojenja na biomasu proizvodila su u tom momentu 55 gigavata električne energije, dok je potrošnja iznosila 63 gigavata.

Cijene struje su nekoliko sati bile negativne, što znači da je potrošačima zapravo bilo plaćeno da koriste električnu energiju.

Prošle godine udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji struje u Njemačkoj dostigao je 33 odsto, a sa uključivanjem novih “zelenih“ postrojenja taj procenat će se i povećati.

Imamo sve veći udio obnovljive energije svake godine. Energetski sistem se na to dobro adaptirao. Ovih dana se pokazuje da sistem sa velikim udjelom obnovljive energije dobro radi“, kaže Kristof Podvils iz nnjmačke organizacije Agora Energivende.

Kritičari tvrde da će zbog dnevnih pikova i skokova i padova u proizvodnji, kako sunce izlazi i zalazi i vjetrovi duvaju i prestaju, obnovljiva energija uvijek imati samo ulogu niša u obezbjeđivanju električne energije u velikim ekonomijama.

Međutim, to djeluje sve manje izvjestan scenario. Njemačka planira da do 2050. u potpunosti pređe obnovljive izvore energije a danske vjetroturbine već sada u nekom momentu proizvode više struje nego što je potrošnja u cijeloj zemlji, pa njome snabdijeva Njemačku, Norvešku i Švedsku.

Međutim, njemački energetski višak u nedjelju nije sasvim dobra vijest. Sistem je i dalje previše rigidan da proizvođači energije i potrošači brzo reaguju na cjenovne signale. Iako su elektrane na gas isključene, nuklearne i elektrane na ugalj ne mogu biti tako brzo isključene, pa su ostale da rade i morale da plate za prodatu struju u mreži tokom nekoliko sati, dok su industrijska postrojenja, rafinerije i livnice zaradile novac trošeći električnu energiju.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *