Švajcarci zvanično prvi koriste bitkoin

Švajcarski grad Cug postao je prva opština koja prihvata digitalnu valutu bitkoin kao sredstvo plaćanja u administrativnim poslovima. Gradska administracija odlučila je da će od 1. jula građani bitkoinom moći da plaćaju administrativne usluge u vrijednosti do 200 franaka.

Ovo je prvi put u svijetu da je neka vladina institucija prihvatila bitkoin kao sredstvo plaćanja, prenosi Neue Zuericher Zeitung.

Cug, grad sa 30 hiljada stanovnika, na kraju godine planira da razmotri hoće li da širi plaćanje digitalnom valutom i na druga područja.

Posljednjih godina više od 15 kompanija iz digitalnog finansijskog sektora pokrenulo je poslovanje u okolini Cuga.

Ovaj region se još naziva ‘Kripto dolinom’, po uzoru na kalifornijsku tehnološku Silicijumsku dolinu, zbog kriptovanja podataka za sigurne internet finansijske transakcije.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

3 KOMENTARI

  1. Neće bitcoin da vrijedi 200 franaka, nego iznos usluga te vrijednosti mogu da plaćaju, ne mogu oni da odrede cijenu bitcoina.

  2. Zeljko Milicevic

    Niko se ovome nije nadao ni najveci optimisti i zaljubljenici u Kripto valute. Medjutim znamo svi sada da su sa na Bitcoinu zaradile ogromne pare. 2008 – 09 – 10 je vredeo 10 centi da bi 2013 u novembru narastao na cak 1100 $ za 1. Bitcoin. Oni koji su ga kupovali po pocetnoj ceni su zaradili ogroman novac jer je mu je vrednost porasla vise od 1000 puta.
    Sad se isti scenario desava sa jos jednom kripto valutom cije vrednost raste i sad je treba kupovati.
    Oni koji zele da cuju o cemu je rec nek se jave na 060 64 64 011 ili na mail : [email protected]
    Zeljko

Leave a Reply

Your email address will not be published.