Prva banka prodala Hotel “Lipka”

Dodajte komentar
hotel Lipka

Pr­va ban­ka pro­da­la je ho­tel „Lip­ku” u Ko­la­ši­nu za 6,9 mi­li­o­na eura kom­pa­ni­ji „Silk rizo­rt end spa“, ko­ja je u Crnoj Go­ri re­gi­stro­va­na 19. fe­bru­a­ra ove go­di­ne. Osni­vač i za­stup­nik te kom­pa­ni­je sa sje­di­štem u Pod­go­ri­ci je Mohamed Ab­dul Alim Chowd­hury, dok je iz­vr­šni di­rek­tor Ste­fan Sto­ja­no­vić, piše Dan.

Na­kon pro­da­je, pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na”, je i zva­nič­no spro­ve­de­na pro­mje­na vla­snič­ke struk­tu­re u ko­la­šin­skom ka­ta­stru.

Pre­ma po­da­ci­ma iz no­tar­skog za­pi­sa, koji je sačinila notar Biljana Konatar u Bijelom Polju 6. aprila ove godine, u ko­ji je „Dan” imao uvid, Pr­vu ban­ku su u tom prav­nom po­slu za­stu­pa­li iz­vr­šni di­rek­tor po­slo­va­nja pod­ruč­ja upra­vlja­nja po­slov­nim od­no­som sa kli­jen­ti­ma Mi­lo­rad Pa­vlek i iz­vr­šni di­rek­tor po­slov­nog pod­ruč­ja upra­vlja­nja ri­zi­ci­ma i po­dr­ška po­slo­va­nju Na­ta­ša Mar­ti­no­vić, sa dru­ge, kup­ca su za­stu­pa­li vla­snik i iz­vr­šni di­rek­tor, od­no­sno Chowd­hury i Sto­ja­no­vić.

Pr­va ban­ka je od ukup­ne ku­po­pro­daj­ne ci­je­ne na­pla­ti­la 1,5 mi­li­o­na, dok je za osta­tak od 4,9 mi­li­o­na eura kup­cu odo­bri­la kre­dit sa ro­kom ot­pla­te od 10 go­di­na, sa ka­mat­nom sto­pom od če­ti­ri od­sto na go­di­šnjem ni­vou.

Ho­tel je, ka­ko je na­ve­de­no u no­tar­skom za­pi­su, pro­dat sa cje­lo­kup­nim in­ven­ta­rom, a ku­pac je upo­znat i sa tim da je ho­tel pod za­ku­pom Bu­dvan­ske re­vi­je­re do 1. de­cem­bra ove go­di­ne, te da su sve oba­ve­ze i pra­va za­ku­po­dav­ca u nad­le­žno­sti no­vog vla­sni­ka.

Ugo­vor­ne stra­ne se sa­gla­ša­va­ju da je pro­da­vac oba­ve­zan da naj­ka­sni­je u ro­ku od tri da­na od da­na is­pla­te do­sta­vi za­kup­cu oba­vje­šte­nje o ras­ki­du ugo­vo­ra, ko­jim će se za­ku­pac oba­ve­za­ti da pre­da ne­po­kret­nost naj­ka­sni­je u ro­ku od 90 da­na od da­na do­sta­vlja­nja oba­vje­šte­nja – na­ve­de­no je u no­tar­skom za­pi­su.

Pre­ma ne­zva­nič­nim sa­zna­nji­ma, no­vi vla­snik će pre­u­ze­ti ho­tel, tek na­kon što is­tek­ne ugo­vor o za­ku­pu sa „Bu­dvan­skom ri­vi­je­rom”.

Mo­ha­med Ab­dul Alim Chowd­hury, osim kom­pa­ni­je „Silk ri­zort end spa”, u Cr­noj Go­ri je osno­vao još dvi­je fir­me i to „Jork ho­tels end ri­zorts”, ko­ja je re­gi­stro­va­na 13. apri­la ove go­di­ne, a ba­vi se upra­vlja­njem ne­kret­ni­na­ma uz na­kna­du. Chowd­hury je vla­snik i kom­pa­ni­je „Ko­la­šin ri­zort end spa”, ko­ja je, pre­ma po­da­ci­ma Cen­tral­nog re­gi­stra pri­vred­nih su­bje­ka­ta osno­va­na 24. mar­ta ove go­di­ne. Dje­lat­nost te fir­me je – ho­te­li i sli­čan smje­štaj. Sve tri kom­pa­ni­je na­la­ze se na is­toj adre­si, od­no­sno u Stu­dent­skoj uli­ci bb, la­me­la 9 i u svim fir­ma­ma Sto­ja­no­vić je iz­vr­šni di­rek­tor.

Ka­ko je na­ve­de­no u no­tar­skom za­pi­su, Chowd­hury je dr­ža­vlja­nin Ban­gla­de­ša i Gre­na­de, sa pre­bi­va­li­štem i adre­som sta­no­va­nja u Sin­ga­pu­ru.

Upra­vo fir­ma „Ko­la­šin ri­zort end spa” pri­je oko mje­sec ušla je u po­slo­ve sa Ski-cen­trom „Ko­la­šin 1450“, či­ji je vla­snik bi­zni­smen Zo­ran Ćo­ćo Be­ći­ro­vić, a či­je se ime ve­zi­va­lo i za biv­šu vla­snič­ku struk­tu­ru ho­te­la Lip­ka. Ski-cen­tar je pot­pi­sao ugo­vor sa no­vo­o­sno­va­nom fir­mom „Ko­la­šin rizort end spa” za ur­ba­ni­stič­ku par­ce­lu na ko­joj je pred­vi­đe­na iz­grad­nja kon­do ho­te­la, kao i za ur­ba­ni­stič­ke par­ce­le na ko­ji­ma je pred­vi­đe­na iz­grad­nja pr­vih 13 tu­ri­stič­ko smje­štaj­nih ka­pa­ci­te­ta u okvi­ru Pla­nin­skog cen­tra “Ko­la­šin 1450“. Fir­ma u vla­sni­štvu Chowd­hury-a oba­ve­za­la se da će u ro­ku 18 mje­se­ci za­po­če­ti iz­grad­nju kon­do ho­te­la, pre­ma do­bi­je­noj gra­đe­vin­skoj do­zvo­li u skla­du sa De­talj­nom raz­ra­dom lo­ka­li­te­ta Ko­la­šin 1450, te Pro­stor­nim pla­nom po­seb­ne na­mje­ne Bje­la­si­ca i Ko­mo­vi. Da se sve velike transakcije koje se tiču turizma u Kolašinu okreću oko prve familije i Bećirovića potvrđuje i prodaja nekadašnjeg hotela „Bjelasica” u Kolašinu firmi „Beppler&Jacobsnon” u kojoj je Bećirović imao vlasničkog udjela preko svoje firme “Kaldero trejding”.

Iako je Be­ći­ro­vić u vi­še na­vra­ta ne­gi­rao da ima ve­ze sa tim ho­te­lom, ka­ko gra­đa­ni Ko­la­ši­na, ta­ko i po­da­ci iz zva­nič­nih re­gi­sta­ra u ino­stran­stvu po­tvr­đu­ju da je biv­ši vla­snik ho­te­la Lip­ka bi­la fir­ma „Bep­pler In­ve­sments Mon­te­ne­gro“ či­ji je osni­vač Bep­pler In­ve­sments LTD sa Ki­pra. Be­ći­ro­vi­će­va fir­ma „Kal­de­ro trej­ding”, u či­jem je vla­sni­štvu ski-cen­tar u Ko­la­ši­nu, re­gi­stro­va­na je na iden­tič­noj adre­si kao i fir­ma „Bep­pler In­ve­sments LTD”, ko­ja je bi­la vla­snik ho­te­la Lip­ka.

Ho­tel „Lip­ka”, pre­ma po­da­ci­ma iz li­sta ne­po­kret­no­sti, ne­ma gra­đe­vin­sku do­zvo­lu i da­lje se vo­di kao obje­kat u iz­grad­nji.

Obje­kat ku­pljen u iz­grad­nji

Kom­pa­ni­ja „Bep­pler In­ve­sments LTD“ ku­pi­la je 2006. go­di­ne od Re­pu­blič­kog fon­da PIO obje­kat u iz­grad­nji za 750.000 eura. Na­kon sve­ga če­ti­ri mje­se­ca, iste go­di­ne ćer­ka fir­ma kup­ca „Bep­pler In­vest­ments Mon­te­ne­gro“ uzi­ma hi­po­te­kar­ni kre­dit od ta­da­šnje Nik­šić­ke ban­ke u iz­no­su od 1,5 mi­li­o­na eura na se­dam go­di­na sa ka­mat­nom sto­pom od 7,5 od­sto na go­di­šnjem ni­vou. Za taj kre­dit pod hi­po­te­ku je sta­vljen ne­iz­gra­đe­ni obje­kat, od­no­sno ho­tel Lip­ka. Hi­po­te­ka je upi­sa­na u ko­rist ta­da­šnje Nik­šić­ke, ka­sni­je Pr­ve ban­ke.

To­kom 2010. go­di­ne za­klju­čen je aneks ugo­vo­ra i uku­pan iz­nos kre­di­ta do­spi­je­va na iz­nos od 4.018.367,18 eura. Iako je ho­tel pro­ci­je­njen na 6,58 mi­li­o­na eura, Pr­va ban­ka i „Bep­pler in­ve­sments Mon­te­ne­gro“ su spo­ra­zum­no re­gu­li­sa­li me­đu­sob­na du­go­va­nja, ko­ja su u tre­nut­ku pot­pi­si­va­nja ugo­vo­ra iz­no­si­la ne­što pre­ko 4,5 mi­li­o­na eura, pa je ta­ko ho­tel Lip­ka sa cje­lo­kup­nim in­ven­ta­rom pre­šao u vla­sni­štvo Pr­ve ban­ke u ma­ju 2012. go­di­ne, ka­da je ho­tel za­tvo­ri­la od In­spek­ci­je ra­da, zbog ne­re­gu­lar­no­sti u po­slo­va­nju.

U sep­tem­bru pro­šle go­di­ne zva­nič­no je ob­ja­vlje­no da će ho­tel uze­ti u za­kup „Bu­dvan­ska re­vi­je­ra“, ko­ja i da­nas upra­vlja ho­te­lom, ali de­ta­lji za­ku­pa ni­ka­da ni­je­su do­spje­li u jav­nost.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *