Počela isplata akcionarima Eurofonda: Mrvice umjesto miliona

Dodajte komentar

Zatvoreni investicioni fond Eurofond isplatio je nesaglasnim akcionarima oko 800 hiljada eura, odnosno samo dio njihovih potraživanja u ukupnom iznosu od 5,7 miliona eura.

Manjinski akcionari, njih 161, koji su vlasnici 15 odsto udjela u fondu, dobili su procentualno oko 13 odsto potraživanja, bez obzira na to da li su ili nijesu pokrenuli tužbu protiv fonda zbog kašnjenja sa isplatom, nezvanično je potvrđeno za “Dan” iz tog fonda.

Nakon što su glasali protiv plana razvoja tog fonda na skupštini akcionara, održanoj polovinom decembra 2014. godine, mali akcionari su podnijeli zahtjeve za isplatu njihovih udjela, kako bi izašli iz fonda.

Manjinski akcionaru su, u prosjeku, dobili po 92 eura po vaučeru. Taj iznos isplaćenog potraživanja je ispod tržišne cijene, koju menadžment Eurofonda priznaje nesaglasnim akcionarima, iako Zakon o investicionim fondovima garantuje isplatu vlasničkog udjela srazmjerno tromjesečnom prosjeku neto vrijednosti imovine fonda sa kraja 2014. godine, a to je 14 centi po akciji.

Nesaglasni akcionari, nakon što Eurofond nije poštovao zakonski rok od godinu za isplatu njihovih udjela, tužili su pred Privrednim sudom Crne Gore taj fond. Pripremno ročište odloženo je za 26. maj, a tužiocima je naloženo da urede tužbene zahtjeve, odnosno da odrede cijenu akcija, kao i da tužbom, osim fonda, obuhvate DZU Euorinvest. Tužbom se traži da sud obaveže Eurofond da im na ime otkupa akcija isplati novčani iznos shodno njihovom udjelu koji imaju u fondu, a da se DZU obaveže da ih isplati iz imovine fonda, sa zakonskom zateznom kamatom, piše današnji Dan.

Na drugoj strani, Eurofond je pred Upravnim sudom 12. aprila inicirao ocjenu ustavnosti člana 185 Zakona o investicionim fondovima, stavova 2, 3 i 4, kojima je propisano da akcionari koji su glasali protiv programa razvoja fonda imaju pravo na isplatu po prosječnoj neto vrijednosti fonda za poslednja tri mjeseca, prije donošenja odluke o usvajanju programa razvoja.

Takođe, po tom zakonu, DZU Euroinvest, čiji je izvršni direktor Boiša Šotra, bio je dužan da isplati akcionare u roku od godinu, od dana podnošenja zahtjeva za isplatu, ili da im izda obveznice sa rokom dospijeća koji nije duži od godinu. U inicijativi su se pozvali na Zakon o privrednim društvima, koji propisuje da se akcionarima nezadovoljnim skupštinskim odlukama omogućava da od društva traže da im otkupi akcije po prosječnoj tržišnoj vrijednosti. Navedeno je i da je godišnja neto vrijednost akcije 0,1448 eura, po kojoj su mali akcionari tražili isplatu svojih udjela iz fonda, dok je prosječna godišnja tržišna cijena dionice 0,0185 eura.

Iz Eurofonda su ukazali da je iz razlike između neto i tržišne cijene dionice lako zaključiti štetne posledice koje bi ostanak na snazi osporavanih odredbi imao na veliku većinu akcionara fonda. Ustavnom sudu je predloženo da zatraži mišljenje od Komisije za hartije od vrijednosti, na čijem je čelu Zoran Đikanović, i Skupštine i pokrene postupak ocjene ustavnosti, te utvrdi da odredbe zakona koje su sporne za fond prestaju da važe danom objavljivanja odluke Ustavnog suda i naredi da se obustavi izvršenje radnji koje su preduzete na osnovu osporavanih odredbi.
Eurofond će isplatiti malim akcionarima udjele po tržišnoj cijeni, ukoliko sud ne odluči drugačije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *