Da li su banke spremne na Bregzit?

ECB je zatražila od velikih banaka u eurozoni detalje o tome kako se pripremaju za potencijalni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Tražila im je planove o tome kako će amortizovati taj potres na tržištima i o promjenama koje će morati da naprave u svojim modelima poslovanja.

ECB, koja nadzire 129 banaka u eurozoni koje smatra sistemski najvažnijim, uputila je dopise bankama koje imaju veliku izloženost prema Britaniji, reklo je Rojtersu nekoliko ljudi upoznatih sa dešavanjem.

Centralna banka pravi cjelovitu procjenu konkretne izloženosti banaka prema Britaniji, kao i kriznih planova koje su one napravile kako bi se spremile za svaki mogući scenario.

Bankarski nadzor ECB-a se odnosi na relevantne banke kako bi se osiguralo da one adekvatno procjenjuju rizike i da su pripremljene za sve moguće ishode“, rekao je portparol ECB-a.

Britanija je peta najveća ekonomija svijeta, i druga najveća u EU. Mnoge banke iz eurozone imaju ogromno poslovanje u Londonu, koji se smatra domom najveće svjetske devizne berze i velikim čvorištem globalnog investicionog bankarstva.

Izvor iz jedne velike njemačke banke rekao je za Rojters da su iz ECB dobili upit o njihovoj izloženosti prema funti, kao i o široj izloženosti prema Britaniji njihovih fiksnih prihoda, akcija i kreditnih portfelja.

Takođe su nas pitali o tome kako Bregzit može da djeluje na naš poslovni model“, rekao je taj izvor britanskoj agenciji.

Dodao je da je njegova banka detektovala tek zanemarljiv uticaj vezan za Bregzit i da za sada ne preduzima nikakve posebne mjere kako bi obezbijedila da trgovinske platforme budu u stanju da posluju u uslovima visoke volatilnosti koja se očekuje 24. juna- dan nakon referenduma o britanskom članstvu u EU, navodi Rojters.

Check Also

Predlog rebalansa budžeta pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove

Predlog rebalansa budžeta je pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove i da teret …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *