Ko kupuje loše kredite banaka u regionu?

Slovenija i Hrvatska ove će godine biti u fokusu pažnje kupaca nenaplativih bankarskih plasmana jer to može biti unosan posao, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list “Dnevnik” pozivajući se na poznavaoce tržišta loših kredita.

Kupci takvih kredita, uglavnom investicioni fondovi, ove godine sa “zasićenih tržišta” sele svoje aktivnosti u istočnu i jugoistočnu Evropu, a Slovenija i Hrvatska su im interesantne jer vjeruju da trend ekonomskog oporavka i njihovi zadnji ekonomski pokazatelji daju nadu kako će im potencijalne investicije biti moguće dobro unovčiti, piše ljubljanski list u svom poslovnom prilogu.

U Sloveniji, čije banke i osam godina nakon početka finansijske krize imaju relativno visok udio loših kreditnih plasmana u svojim bilancama, trenutno se prodaje paket loših kredita od oko 1,3 milijarde eura, a politiku rasterećenja bilansa od loših kredita podržava i centralna banka, navodi list.

Po podacima koje iznosi “Dnevnik”, najveći paket loših kredita od oko 800 miliona eura prodaje Nova Ljubljanska banka (NLB), koja je lani portfolio nenaplativih potraživanja smanjila sa 28 na 19,3 posto.

Osim toga, paket loših kredita u iznosu od oko 300 miliona eura prodaje Nova kreditna banka Maribor (NKBM). Ta banka trenutno nastoji prodati kreditne plasmane većinom vezane uz njene poslove u Hrvatskoj iz proteklih godina, a većinom je riječ o poslovima koji su bili vezani uz gradnju nekretnina, piše list.

U NKBM-u ne žele da govore o detaljima, ali su naveli da je u ovoj godini prodaja paketa loših kredita njihov strateški cilj budući da su već lani loš kreditni portfolio smanjili za trećinu.  “Dnevnik” piše i kako UniCredit banka prodaje paket loših kredita u iznosu od oko 200 miliona eura. Najveća italijanska banka je trenutno u najopsežnijem procesu prodaje nenaplativih kredita, kako u Italiji tako i na drugim tržištima. U Hrvatskoj bi Zagrebačka banka, koja je u vlasništvu UniCredita, trebala navodno prodati loše kredite u visini između 800 miliona eura i milijarde eura, navodi slovenski list.

Pozivajući se na podatke konsultantskih kompanija, prenosi kako su se zadnje dvije godine loši krediti otkupljivali u prosjeku po 60 posto njihove nominalne vrijednosti, a neosigurani krediti fizičkih osoba uz popust od 50 do 70 posto.

Zato veći popusti koji se nude u Sloveniji i Hrvatskoj, a često i za kredite koji imaju garancije u nekretninama, za ulagače predstavljaju zanimljiv investicioni izazov, navodi uz ostalo slovenski “Dnevnik”.

Indikator

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.