Energean počinje sa bušenjem bušotine PA-36

Dodajte komentar
Energean Oil & Gas, nezavisna kompanija aktivna u upstream poslovanju (istraživanje i proizvodnja) koja je dostavila ponude za tri bloka u podmorju Crne Gore, sa zadovoljstvom obavještava da je ukupna proizvodnja Prinos i Prinos North naftnih polja, u podmorju sjevernoistočne Grčke, premašila iznos od 4,000 bpd (barela na dan), što je dvostruko uvećanje u odnosu na 2,000 bpd, koliko je proizvedeno prije početka tekućeg investicionog programa.

Povećanje proizvodnje je rezultat uspješnog završetka bušenja bušotina PA-35A i PA-40 kao i intervencija sprovedenih u bušotinama kod kojih je već postojala proizvodnja. PA-40 je bila druga od petnaest razvojnih bušotina koje je Energean planirao da buši u Grčkoj kako bi razvio 30 miliona barela 2P (potvrđenih i vjerovatnih) rezervi na naftnim poljima Prinos, Epsilon i Prinos North u Kavala zalivu.

Bušotina je izbušena upotrebom Energean Force platforme za bušenje, koja je u vlasništvu i kojom upravlja Energean, a kojom se sada buši bušotina PA-36 na Prinosu.

Energean nastavlja sa svojim investicionim programom vrijednim 200 miliona dolara koji podrazumijeva bušenje 15 razvojnih bušotina i postavljanje nove platforme bez posade kako bi razvio Epsilon oblast, sa ciljem da premaši 10,000 barela na dan do 2017. godine. Energean takođe radi na interpretaciji novog 3D seizmičkog istraživanja iz 2015. godine i ovaj posao je već prepoznao nove perspektive za bušenje – saopšteno je iz kompanije.

Energean takođe aktivno istražuje zapadnu Grčku. U Ioannina bloku na kopnu, koji se nalazi južno od nedavno otkrivenih 200 miliona barela nafte u Shpiragu bloku na jugozapadu Albanije, Energean je uradio gravitaciju visoke rezolucije (FTG) i aeromagnetsko istraživanje, a rezultati ovog istraživanja se trenutno integrišu u ponovo obrađene seizmičke podatke u cilju planiranja novog 2D seizmičkog istraživanja koje će prepoznati nove perspektive istraživanja za bušenje.

U Katakolon podvodnom bloku, gdje su nafta i gas otkriveni i testirani osamdesetih godina prošlog vijeka, Energean trenutno priprema novi razvojni plan koji će biti dostavljen državi Grčkoj na odobrenje.

Predsjednik i glavni izvršni direktor, Mathios Rigas kazao je da Energan nastavlja da investira uprkos negativnoj klimi u industriji. Prinos predstavlja imovinu od 300 miliona barela, koja još uvijek ima puno potencijala, što je dokazao uspjeh prve dvije bušotine.

Činjenica da kontrolišemo infrastrukturu koja može rukovati sa do 30,000 barela dnevno i da posjedujemo i upravljamo platformom za bušenje i pratećom  opremom, obezbjeđuje Energean kompaniji veoma nisku granicu rentabilnosti baze troškova i ogromnu operativnu snagu. Pored toga, novi 3D snimak iz 2015. godine pokazao je dodatni potencijal koji ćemo istraživati u predstojećim godinama. Štaviše, zapadna Grčka i širi region Jadrana ostaju neistraženi sa svojim značajnim potencijalom ugljovodonika koji je Energean odlučan da istraži – kazao je Rigas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *