Da li je ovo znak novog slabljenja švajcarskog franka?

Dodajte komentar

Bivši ministar finansija Sjedinjenih Država Lawrence Summers pohvalio je Evropsku uniju u Financial Timesu za njen potez da prekine štampanje novčanica od 500 eura, te je pozvao Švajcarsku da zaustavi proizvodnju novčanica od 1.000 švajcarskog franka. Naime, nakon ukidanja novčanice od 500 eura očekuje se da će se povećati potražnja kriminlaca za švajcarskim francima.
Summers, koji je poznat kao agresivni zagovarač kretanja svijeta prema bezgotovinskom društvu, otišao je i korak dalje i predložio da radi sprečavanja kriminalnih akvitnosti bude zaustavljena proizvodnja svih novčanica s vrijednošću većom od 50 dolara.

Odluka ECB-a o prestanku proizvodnje novčanice od 500 eura rasplamsala
je žestoku raspravu.  Iako je ECB kao argument za odluku naveo otežavanje finansiranja terorizma ili pranja novca kriminalcima, dosta ekonomista sumnja da je predsjednik Mario Draghi zapravo želio postići dvije stvari. Prvo, ECB tako pokušava da oslabi euro. To bi Draghiju moglo uspjeti ako u budućnosti okrene kriminalce prema drugim valutama koje nisu euro, a time i smanji potražnju za gotovinom u svrhu finansiranja terorizma ili pranja novca.
Drugo, odluka o povlačenju novčanice od 500 eura podržava ECB-ovu monetarnu politiku posredno, budući da je čuvanje velikih suma novca skupo. Tako bi štediše ili profesionalni ulagači u budućnosti mogli u uslovima prevladavajućih negativnih kamatnih stopa zadržavati novac u manjim apoenima.

Iz tog razloga bi i povlačenje novčanice od 500 eura moglo imati uticaja na Švajcarsku koja ima za cilj slabljenje svoje domaće valute. No, ukidanje novčanice od 500 eura čini suprotno, budući da će povećati potražnju za švajcarskom valutom, a što će zapravo jačati a ne slabiti franak.

Po mišljenju mnogih posmatrača, borba za slabljenje švajcarske valute ulazi u novi krug.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *