Srbija najveći izvoznik maline na svijetu

Dodajte komentar

U Šapcu će od 9. do 11. maja biti održana Deseta svjetska konferencija proizvođača i prerađivača maline. Učesnici, kojih se očekuje oko 300 iz 17 zemalja, razmijeniće iskustva i dati doprinos većoj popularizaciji i promociji maline.

Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svjetska organizacija Proizvođača i preradjivača maline (IRO).

Kako se navodi u saopštenju organizatora, Svjetska konferencija proizvođača i prerađivača maline se organizuje svake druge godine i posljednje dvije su održane u Kini i Čileu, gdje je akcenat bio na sprovođenju Programa promocije maline u svijetu, dok je Srbija bila organizator Pete svjetske konferencije proizvođača i prerađivača maline 2006, koja je održana na Zlatiboru.

Članovi Svjetske organizacije IRO – pored Srbije su i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Mađarska, Poljska, Škotska i SAD.

U saopštenju se podsjeća da Srbija kao najveći proizvođač i izvoznik maline u svijetu na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline i da se to voće izvozi zamrznuto ili prerađeno za koncentrat i sokove.

Prošle godine Srbija je samo od maline zaradila 260 miliona eura, što je dovodi u poziciju najvećeg izvoznika maline u Evropsku uniju. Od 60 do 70 odsto domaćeg izvoza maline realizuju članice Poslovnog udruženja hladnjača Srbije, a gotovo sve hladnjače članice Udruženja poseduju standarde HACCP i sve druge standarde koje zahteva tržište sveta“, dodaje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *