Prihod Komercijalne banke povećan više od pet puta

Dodajte komentar

Komercijalna banka u kojoj je država Srbija većinski akcionar završila je prvi kvartal ove godine sa prihodom od oko 1,4 milijarde dinara, što je više od pet puta bolji rezultat u poređenju sa istim periodom prošle godine, izjavio je predsjednik Upravnog odbora te banke Vladimir Krulj.

Krulj je ukazao da je početkom godine Komercijalna banka dobila novi menadžment, koji je, kako je naveo, uveo visoke standarde upravljanja i poslovanja, kao i transparentnost u radu, u skladu sa zakonom i bankarskim pravilima.

Upitan da komentariše pripremu Komercijalne banke za privatizaciju, najavljenu za 2017. godinu, Krulj navodi da postoje ambiciozni razvojni planovi.

Ti planovi se tiču regionalne ekspanzije, lansiranja novih proizvoda prije svega u sferi digitalnog bankarstva, kao i snažne uloge u rješavanju pitanja nenaplativih kredita (NPL-ova), a posebnu pažnju u svom razvoju, Komercijalna banka posvetiće malim i srednjim preduzećima, kao segmentu ekonomije sa velikim perspektivama rasta“, rekao je Krulj Tanjugu.

Govoreći o NPL-ovima, on je rekao da je Strategija za rješavanje problematičnih kredita koju je prošle godine usvojila Vlada Srbije usmjerena na unapređenje kapaciteta banaka i državnih institucija u suzbijanju ovog problema na finansijskom tržištu.

Takođe, u fokusu je i uspostavljanje sistema koji će spriječiti njihovu akumulaciju do nivoa koji može imati negativne efekte na kreditnu aktivnost uz ugrožavanje potencijalnog ekonomskog rasta.

“Činjenica je da je dosadašnja realizacija ove strategije zaustavila rast nivoa NPL-ova, čiji je udio oko 20 odsto ukupnih plasmana banaka”, rekao je Krulj, koji je i vanredni profesor na Univerzitetu u Luvenu (Belgija).

Prema njegovim rečima, Komercijalna banka je veoma zainteresovana za rješavanje pitanja NPL- ova i veoma je aktivna u implementaciji vladine Strategije za njihovo rješavanje.

“Posebno radimo na jačanju kapaciteta za smanjivanje NPL-ova, želimo da izgradimo lidersku poziciju u rješavanju ovog veoma bitnog pitanja za sektor u cjelini. Takođe, radimo i na privlačenju investitora koji bi bili spremni da otkupljuju NPL-ove po prihvatljivim cijenama“, rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *