Musliman i navijač Liverpula na čelu Londona

Dodajte komentar

Kada su novog kanadskog premijera Džastina Trudoa pitali zašto je ministarska mjesta podijelio na ravne časti muškarcima i ženama on je kratko i jasno odgovorio: Zato što je 2015. godina. Sada smo već u 2016. godini, a građani Londona su svojim izborom gradonačelnika dali odgovor sličan Trudoovom.

Musliman Sadik Kan novi je gradonačelnik britanske prestonice. Prema posljednjim rezultatima, Kan je dobio podršku nešto više od 1,3 miliona stanovnika Londona, dok je njegov najozbiljniji protivnik, Zek Goldsmit iz redova Konzervativne partije, dobio nešto manje od 994.614 glasova.

Kan, član Laburističke partije, sin je migranta iz Pakistana, a po sopstvenom priznanju veliki je navijač fudbalskog kluba Liverpul.

Interesantno je i da su dva glavna takmaca u ovoj borbi, Kan i Goldsmit, dvije sušte suprotnosti. Dok je Kan sin vozača autobusa, Goldsmit je sin milijardera.

Iako je svakako važno, ako ne važno onda barem interesantno, to što će se na čelu Londona po prvi put naći musliman, britanski mediji pomalo zamjeraju ostalim evropskim medijima što vjeroispovest Sadika Kana ističu u prvi plan. Iako i sami to rade, a itekako su njegovu vjeroispovest isticali tokom predizborne kampanje.

Kan je tu priču okončao na najbolji mogući način u svom pobjedničkom govoru: “Ponosan sam što je London izabrao nadu umjesto straha”.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *