Musliman i navijač Liverpula na čelu Londona

Kada su novog kanadskog premijera Džastina Trudoa pitali zašto je ministarska mjesta podijelio na ravne časti muškarcima i ženama on je kratko i jasno odgovorio: Zato što je 2015. godina. Sada smo već u 2016. godini, a građani Londona su svojim izborom gradonačelnika dali odgovor sličan Trudoovom.

Musliman Sadik Kan novi je gradonačelnik britanske prestonice. Prema posljednjim rezultatima, Kan je dobio podršku nešto više od 1,3 miliona stanovnika Londona, dok je njegov najozbiljniji protivnik, Zek Goldsmit iz redova Konzervativne partije, dobio nešto manje od 994.614 glasova.

Kan, član Laburističke partije, sin je migranta iz Pakistana, a po sopstvenom priznanju veliki je navijač fudbalskog kluba Liverpul.

Interesantno je i da su dva glavna takmaca u ovoj borbi, Kan i Goldsmit, dvije sušte suprotnosti. Dok je Kan sin vozača autobusa, Goldsmit je sin milijardera.

Iako je svakako važno, ako ne važno onda barem interesantno, to što će se na čelu Londona po prvi put naći musliman, britanski mediji pomalo zamjeraju ostalim evropskim medijima što vjeroispovest Sadika Kana ističu u prvi plan. Iako i sami to rade, a itekako su njegovu vjeroispovest isticali tokom predizborne kampanje.

Kan je tu priču okončao na najbolji mogući način u svom pobjedničkom govoru: “Ponosan sam što je London izabrao nadu umjesto straha”.

 

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *