Mank zadovoljan, ali ćuti o cijeni

Dodajte komentar

Donedavni većinski vlasnik i osnivač Porto Montenegra, kanadski milijarder Piter Mank ocijenio je logičnim potezom prodaju luksuznog nautičko-turističkog kompleksa i marine za superjahte u Tivtu, objasnivši da su on i njegovi partneri taj projekat doveli za sebe do krajnjih granica.

Vlasništvo Piter Manka i njegovih partnera u projektu Porto Montenegro uključujući i udjele koji su pripadali britanskim lordovima Rotšildima, Mankovom sinu Entoniju, francuskom magnatu Bemaru Arnou i mađarskom biznismenu Šandoru Demjanu, otkupio je državni investicioni fond Dubaija “Investment Corporation of Dubai” (ICD).

Predstavnici tog fonda, ali i prodavci, nisu željeli da javnosti saopšte sumu za koju su Arapi postali nove gazde jedne od najprestižnijih marina u ovom dijelu svijeta.

Najveći kanadski dnevnik Globe and Mail procjenjuje da su Mank i partneri, ICD-u svoj udio prodali za oko 200 miliona eura. Rimski dopisnik tog dnevnika Erik Reguli preko konferencijske veze pratio je obraćanje novinarima na kojoj je objavljen završetak te transakcije.

Finansijski posmatrano, prodaja i nije bila neki baš veliki posao vjerovatno je rezultirala malim profitom za grupu investitora predvođenih Mankom koja je zapuštenu bivšu mornaričku bazu u Tivtu pretvorila u najglamurozniju marinu na Mediteranu. Mnogo značajnija činjenica je da ta transakcija označava kraj jedne ere za Manka. On kaže da u sebi ima snage i volje za još nekoliko poslova, ali da nema namjeru da više preduzima tako veliki projekat kao što je za njega bio Porto Montenegro“, piše “Globe and Mail”.

To je citat iz Regulijevog teksta pod naslovom “Nevoljno ldizeći u usporeniji život, Mank razmišlja o svom poslovnom nasljeđu.”

Iako je u fokusu teksta Mankov angažman na čelu najvećeg svjetskog proivođača zlata “Barrick” kojeg je vodio 34 godine i napustio nedavno u vrijeme najveće krize koja je zadesila taj rudarski konglomerat, “Globe and Mail” se intenzivno bavi Mankovim projektom pretvaranja bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal kojeg mu je Vlada Crne Gore prodala krajem 2006, u elitni nautički centar Porto Montenegro i njegovom prodajom ICD-u.

Za Manka ova prodaja označila je kraj 10-godišnjeg angažovanja u razvoju projekta što je rezultirao stvaranjem jedne od najvećih marina na svijetu. Bivši rudarski magnat uvijek je pretpostavljao da će neki suvereni, bogati fond preuzeti Porto Montenegro i na kraju je ICD izbio na vrh…. Mank kaže da su on i njegovi partneri osjetili da su ‘dogurali’ projekat do krajnjeg nivoa svojih mogućnosti i da Porto Montenegru treba novi, bogati investitor sa adekvatnim iskustvom, koji će taj projekat podići na novi nivo. Ističe i da su on i njegovi partneri ‘vrlo zadovoljni’ postignutom cijenom, što ne znači da su na ovome ostvarili i veliki profit.

Kanadski list piše da njihov izvor govori da su investitori do sada zajedno uložili u razvoj Porto Montenegra oko 150 miliona eura: Što nije puno više od kupoprodajne cijene ICD-u kojom se spekuliše.

Adriatic Marinas zvanično je saopštavao da je u razvoj Porto Montenegra od 2007. uloženo oko 400 miliona eura, što uz tih 150 miliona, znači da se ostatak od 250 odnosi na kredite banaka i sredstva zarađena prodajom skupih stanova u tivatskom nautičkom centru.

Šema po kojoj “Adriatic Marinas” proda je stanove u velikim stambeno-poslovnim zgradama na pjeni od mora takva je da kupac praktično finansira izradu sopstvene nekretnine, plaćajući u četiri navrata dok traju radovi na objektu.

Adriatic Marinas u gradnju kreće tek kada u predugovorima, proda najmanje dvije trećine ukupnog kapaciteta zgrade.

Kanadski list konstatuje da su Mank i suinvestitori Porto Montenegro doveli do značajnog nivoa sa 450 vezova za jahte, od kojih neki mogu primiti i brodove veće nego što su trenutno najveće postojeće jahte na svijetu, hotelom Regent sa pet zvjezdica i 228 luksuznih stanova. Prostora za nastavak razvoja ima na pretek, jer plac na kojem se Porto Montenegro razvija, obuhvata kilometar dužine obale i tek je 25 odsto izgrađen.

Sa već dobijenim dozvolama za izgradnju dodatnih 400 vezova i mogućnost izgradnje objekata na 280.000 metara kvadratnih, ovaj rizort ima potencijal da se udvostruči i postane vodeća luksuzna luka za jahte na Mediteranu.
Podugovarači pričali da su žrtve korupcije na lokalnom nivou…

Globe and Mail” podsjeća na genezu projekta Porto Montenegro i izazove sa kojima su se Mank i partneri nosili gradeći nautičko -turistički centar na mjestu “oronule mornaričke baze koju su ‘pokupili’ za bukval-
no ništa”: “Neki od naših prvih podugovarača žalili su nam se da su žrtve korupcije na lokalnom nivou. Nismo tolerisali takvo ponašanje, prenose riječi izvršnog direktora Adriatic Marinasa Olivera Korleta.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *