IBM izabrao Hrvatsku za svoj centar za tehničku podršku

Dodajte komentar

IBM je izabrao Hrvatsku kao lokaciju za novi tehnički centar za korisnike u zemljama istočne Evrope, izvijestila je RTV Slovenije.

Kandidat je bila i Slovenija, ali je IBM zaobišao, a što je bilo jasno iz pojašnjenja Vlade u odgovoru na pitanje poslanika SDS-a Andreja Čuša.

Prema pojašnjenju Vlade, Slovenija je predstavljala jednu od opcija za postavljanje novog centra za tehničku podršku.

Pritom je IBM navodio različit broj planiranih radnih mjesta, u rasponu od 50 do 1.000. S obzirom na izraženu inicijativu IBM-a, koja nije bila predstvljena u obliku poslovnog plana, pripremljen je proračun ulaganja za IBM, uključujući i različite podsticaje.

Vlada ističe da poreske obaveze u Sloveniji nikako ne mogu biti predmet parcijalnih sporazuma, jer je riječ o osnovnom pravnom okviru za funkcionisanje države, što je pojašnjeno i IBM-u i drugim zainteresovanim kompanijama tokom cijele godine, koji oslobođenje od poreza postavljaju kao osnovno pregovaračko stajalište“, navela je slovenska Vlada u saopštenju.

IBM se potom, prema pisanju novina Delo i Večer umjesto Slovenije (moguća lokacija je Maribor) odlučio za Hrvatsku.

Kad je riječ o privlačenju stranih investicija, Slovenija je u konkurenciji s Austrijom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Hrvatskom i Srbijom”, kazao je komentirajući vijest da je IBM odustao od Slovenije Branko Žibret iz konsultantske kompanije AT Kearney, dodavši da Slovenija još nije donijela pravu strategiju i sistem kako privuući investitore iz inostranstva, a osim toga bi trebala uspostaviti privlačniju poslovnu okolinu. “Ova je vlada toga svjesna, ali se stvari mijenjaju presporo”, dodao je.

Prema analizi investicione klime u Sloveniji koju je provela kompanija AT Kearney, strane investicije u Sloveniju zadnjih godina se povećavaju, ali nema greenfield investicija koje stvaraju nova radna mjesta.

U Sloveniji strana ulaganja čine oko 20 posto BDP-a, a u susjednim državama i do 45 posto, upozorava studija.

Indikator

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *