Cijena zlata oko 1.280 dolara za uncu

Dodajte komentar

Zlato je poskupjelo u petak s obzirom da je slabljenje dolara pomoglo žutom metalu da nadoknadi četverodnevne gubitke, iako su kretanja prigušena nakon objave podataka o platama.
Jaki podaci o plaćama mogli bi podstaknuti američki Fed da podigne kamatne stope ranije, a što bi moglo pogoditi zlato.

Metal je ojačao gotovo 21 posto u ovoj godini na očekivanjima da će Fed usporiti tempo povećanja kamatne stope.
Spot cijena zlata porasla je 0,3 posto, na 1,281.20 dolara za uncu, dok su američki futuresi zlata za isporuku u junu poskupjeli 10,80 dolara na 1,283.10 dolara. Za sedam dana, međutim, zlato je izgubilo 1 posto vrijednosti, što je najveći pad još od sedmice koja je završila 25. marta.

Postoji element uzimanja profita u posljednjih nekoliko dana, što je i za očekivati s obzirom na impresivno kretanje u odnosu na prethodnih nekoliko sedmica“, rekao je analitičar Mitsubishija Jonathan Butler.

Očekivanja rasta kamatne stope i dalje se guraju na kraj ove godine, ako ne i u 2017. Mislim da još uvijek postoji šansa da povećanje bude u junu, ako uzmemo u ozbir snažne podatke o plaćama, koji će dati težinu tim očekivanjima“.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđaiju da su američki poslodavci vjerovatno dodali 202.000 radnika u aprilu, nakon rasta od 215.000 u martu, a stopa nezaposlenosti drži se na 5 posto.

Dolar je pao prema korpi valuta, nakon što su se investitori okrenuli izvještaju o platama, ali je zadržao sedmične dobitke.

Fed je podigao kamate prvi put u deset godina, u decembru 2015., ali od tada suzdržava se od novog povećanja zbog globalne ekonomske nesigurnosti.

Predsjednik Feda iz St. Louisa James Bullard izjavio je u četvrtak da bi Fed mogao podići stope na sastanku u junu ako ekonomski podaci budu odgovarajaći. Predsjednik Feda iz Atlante Dennis Lockhart, u međuvremenu, rekao je da je neodlučan oko povećanja stope sljedećeg mjeseca.

“Snažan rast zaposlenosti može uvjeriti Fed da ekonomija jača te da poveća kamatnu stopu, što bi se vjerovatno odrazilo na zlato”, naveo je HSBC u bilješci.

Od ostalih plemenitih metala, srebro je poskpjelo 0,2 posto, na 17,36 dolara za uncu. Platina je porasla 0,3 posto, na 1,060.99 dolara, dok je paladij dobio 0,7 posto i dosegao cijenu od 600,97 dolara.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *