Odlazi glavni izvršni direktor Atlas banke Dorđe Đurđić

Glavni izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić od 1. juna neće više biti na toj funkciji, saznaju Vijesti iz više izvora. Novi odbor direktora, koji je juče izabran na Skupštini akcionara treba da predloži kandidata koji će zamijeniti Đurđića.

U novom bordu direktora Đurđića je zamijenio Branislav Todorović, dok je Dejan Erić zamijenio Pera Vujovića. U bordu su još Hasan Hanić (predsjednik borda), Manolina Bašović i Marko Jovanović.

Đurđić je na mjesto glavnog izvršnog direktora Atlas banke, biznismena Duška Kneževića, imenovan u novembru 2013. godine.

Vijesti saznaju da Đurđić odlazi i sa svih drugih funkcija u Atlas grupi. Đurđić je i predsjednik odbora direktora Montenegroberze. Skupština akcionara Montenegro berze zakazana je za 20. maj, a jedna od tačaka je promjena predsjednika odbora direktora.

Ova promjena u Atlas banci dolazi nedugo pošto je sudija Privrednog suda Zoran Ašanin prekinuo polovinom aprila parnicu nastalu po tužbi kompanije Kaspia Property Holdings koja je tužila Atlas banku, budući da joj ta institucija u skladu sa bankarskom garancijom nije isplatila 12,5 miliona eura. Taj predmet je je poslat na izviđaj, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela, specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Milivoju Katniću.

Izvori bliski Đurđiću Vijestima su kazali da njegov odlazak nema veze sa tim slučajem.

Parnica u tom slučaju biće nastavljena nakon što specijalni tužilac provjeri jesu li opravdane sumnje u postajanje mogućeg krivičnog djela i provjeri da li je izdata prava bankarska garancija.

Iz Atlas banke, koju godinama kontroliše Knežević, ranije su saopštili da su izdali nacrt garancije što je neobavezujući pravni akt.

Knežević, kao fizičko lice, nije vratio 12,5 miliona eura Kaspia Property Holdingsu, a bankarska garancija izdata je u njegovu korist.

Prema spisima predmeta, garanciju je 20. maja 2015. potpisao Đurđić. Arapska kompanija, međutim, nije mogla naplatiti garanciju.

Vijesti

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

3 KOMENTARI

  1. Ne postoji takvo sto kao sto je toboznji draft garancije.

    A izvrsni direktor kojem su zaposleni u Kolasinu varali klijente i krivotvorili podatke treba sam da ode, to bi trebalo da je minimum odbine odgovorne odluke.

    Ali evo vec nova banka trazi slicne kadrove, uvijek ce biti mjesta u CG za odsustvo kvaliteta i profesionlanosti. To su trazene osobine.

    • Ovaj je dobio sut kartu ili pokusava da pobjegne jer je svasta potpisivao, a Atlas pandorina kutija tek treba da se otvori. Samo da se ne zavarava, napustanje svih funkcija u Atlasu, ne abolira ga odgovornosti i (ne)cinjenja dok je neznaveno pokrivao sve te funkcije. Ako Katnic imalo zagrebe po Atlasu, Djurdjic ce zavrsiti ka Sveto Marovic. Mislim na ovaj dio o potpisivanju sporazuma i priznavanju krivice. 🙂 Tako da ne vjerujem da ce ovog strucnjaka primiti ijedna banka, osim ako ne zeli brzi bankrot. 🙂

  2. bivši bankar

    On je odavno povezivan sa Statisovom bankom, zajedno sa Miloševićem iz CBCG. Obojica će da pređu kod njega. Đurđic u banku, a Milošević u grupu (nema pravo u banku) gdje ce da nadzire sve poslove njegovih firmi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *