Telefon unaprijed zna da ćete dotaknuti ekran (video)

Dodajte komentar

Naučnici Microsoft Researcha na pametne telefone žele da dovedu još jednu zanimljivu funkciju koja pomalo podsjeća na sistem gestualnih kontrola s Kinecta.

Zahvaljujući njihovoj inovaciji u izradi ekrana osjetljivih na dodir pod nazivom “pre-touch sensing”, telefon može “vidjeti” korisnikove prste dok se nalaze iznad ekrana , što otvara čitav niz novih mogućnosti upravljanja aplikacijama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zahvaljujući tom sistemu, vaš telefon između ostaloga zna kako ga držite, te može predvidjeti interakcije temeljene na orijentaciji, pa će znati držite li ga u jednoj ili s dvije ruke, koliko prstiju je uključeno, te koliko daleko se nalaze od zaslona.

Kada se govori o konkretnoj primjeni, ovo će omogućiti da aplikacija prikaže interfejs, na primjer komande za pokretanje, pauziranje i premotavanje videa, dok se vaši prsti nalaze na centimetar ili dva udaljenosti od zaslona, a kada prste odmaknete, moći ćete gledati čistu sliku bez ikakvog interfejsa.

Pored toga, Microsoft je demonstrirao kako se “pre-touch sensing” na sličan način može koristiti u kreativnim aplikacijama poput Officea, ali i u igrama, pa je sada moguće u fudbalskoj simulaciji udarati loptu bez da dodirujete ekran.

To znači da će na vašem ekranu biti manje packi od zamašćenih prstiju , dok ćete istovremeno dobiti još veće mogućnosti interakcije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *