Pale cijene nafte

Dodajte komentar

Terminske cijene nafte su pale, u očekivanju izvještaja o zapošljavanju u SAD koji bi trebalo da pruži nove dokaze u pogledu stanja najveće svjetske ekonomije.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je za 20 centi, na 44,12 dolara, a sjevernomorska sirova nafta “brent” za julske isporuke pala je za 18 centi, na 44,83 dolara po barelu, prenosi agencija AFP.

Male su šanse za veće akcije trgovaca uoči objavljivanja izvještaja o zapošljavanju u SAD, koji će imati direktnog uticaja na dolar“, izjavio je tržišni strateg kompanije CMC Markets, Majkl Mekarti za Frans pres.

Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za kupce koji koriste slabije valute, što podstiče tražnju i podiže cijene.

Takođe su se ove nedjelje pojavile spekulacije da će američka Uprava Federalnih rezervi (Fed) na junskom sastanku podići kamatne stope, nakon što su dva regionalna direktora te institucije izrazili podršku ovakvom potezu.

Na oporavak cijena nafte je uticala i politička kriza u Libiji, zatim pad proizvodnje u SAD i požari u Kanadi koji prijete da ugroze proizvodnju ove sirovine u toj zemlji, navodi francuska agencija.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *