Evropske banke imaju hiljade milijardi eura nenaplativih kredita

Dodajte komentar

Nenaplativi krediti i novčane kazne nagrizaće profitabilnost evropskih banaka duže nego što se prvotno očekivalo, upozorio je čelnik evropskog bankovnog regulatora Andrea Enria.

Hiljade milijardi eura nenaplativih kredita posebno su težak teret za srednje i manje banke u Evropi, naglasio je Enria sredinom nedjelje na Službenom forumu monetarnih i finansijskih institucija.

Banke koje su očistile svoje bilance oslobodile su prostor za pojačano kreditiranje, dodao je čelnik Evropske agencije za banke (EBA).

Nakon finansijske krize u razdoblju od 2007. do 2009. finansijski regulatori tražili su od banaka da budu primjereno kapitalizovane da bi u posljednje vrijeme prebacili fokus na njihovu profitabilnost i kreditne kapacitete.

Čelnik EBA-e upozorio je u srijedu da tu profitabilnost – uz nenaplative kredite – nagrizaju i velike novčane kazne.

Neko sam vrijeme mislio da su u pitanju repovi iz prošlosti i da će to uskoro biti riješeno. No, taj se problem ne rješava dovoljno brzo i mislim da ga i dalje moramo smatrati važnim elementom koji će još neko vrijeme pritiskati profitabilnost banaka“, istaknuo je Enria.

Regulatori su, navodi Poslovni dnevnik, bankama odrezali milijarde dolara kazni zbog pokušaja dogovaranja referentnih kamatnih stopa i uticaja na valutne kurseve.

Takođe nastoje da ih natjeraju da interne modele procjene rizičnosti kredita zamijene standardizovanim. To je zabrinulo pojedine zajmodavce jer standardizovani modeli rezultiraju višim iznosima potrebnih rezervacija.

Interni modeli procjene imaju svoju ulogu ali regulatore brinu razlike u formulama za proračun rezervacija, tumači čelnik EBA-e.

Više naginjem onima koji smatraju da bismo trebali zadržati važnu ulogu internih modela i u budućnosti“, zaključio je Enria.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *