UDG: Berza preduzetničkih ideja u ponedjeljak šesti put

Dodajte komentar

Univerzitet Donja Gorica šesti put organizuje Berzu preduzetničkih ideja, koja će se održati na Dan Evrope 9. maja 2016. godine. Međunarodnu berzu ove podržaće međunarodni projekat Erasmus.

Koncept Berze isti je kao prethodnih godina. Osmišljen je tako da studenti predstavljaju svoje biznis ideje a ‘ponuda’ i ‘potražnja’ imaju glavnu ulogu. Na strani potražnje su vlasnici velikih kompanija, menadžeri banaka, predstavnici investicionih fondova, državnih institucija i ostalih privrednika koji ‘vrebaju’ svoju šansu da prošire ili ulože u novi biznis“, istuču na Univerzitetu.

Berza je prilika da veliki broj ideja ne ostane samo vizija zbog nemogućnosti realizovanja iste. Osnovni cilj Berze je buđenje preduzetničkog duha kod mladih ljudi koji će i sami jednog dana znati da prepoznaju dobru ideju, ulože u nju i realizuju je.

Ove godine je na adresu UDG pristiglo više od 100 ideja studenata, srednjoškolaca iz Crne Gore i Evrope, a samo najboljih 11 dobiće priliku da se prezentuju pred stranom “potražnje”. Nakon prezentacije slijedi kotacija. Onaj ko ponudi najviše, dobija pravo da nakon kotacije prvi pregovara sa vlasnikom ideje o ulaganju u njen razvoj. Najboljih 30 ideja će biti predstavljeno u četvrtom izdanju publikacije “Knjiga ideja”, ističu organizatori.

Pokrenut projekat IdeaLab

UDG je odsada bogatiji i za projekat IdeaLab.

IdeaLab, kao laboratorija namijenjena razvoju ideja studenata, sastavna je komponenta i sredstvo za postizanje jednog od osnovnih ciljeva UDG, i to da student nađe zaposlenje u toku studija, odnosno da sam sebi kreira posao. Opremanje laboratorije finansirano je kroz Erasmus program i projekt IdeaLab. Laboratorija je organizovana u saradnji sa evropskim i regionalnim univerzitetima i drugim međunarodnim partnerima Univerzitet Sheffield, Velika Britanija; Univerzitet Stuttgart, Njemačka; WUS, Austrija; Univerzitet Nikola Zrinski, Zagreb; Univerzitet iz Banja Luke i Zenice kao i vodeći partner, Univerzitet Novi Sad“, pojasnili su na Univerzitetu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *