Posle debakla zarade, Šel mora da “reže”

Dodajte komentar

Neto profit anglo-holandske naftne kompanije Rojal Dač Šel survao se u prvom tromjesečju za 89 odsto usled kolapsa cijena nafte.

Zbog toga je ta kompanija najavila rezanje investicija u tekućoj godini.

Profit poslije oporezivanja je u periodu januar-mart iznosio 484 miliona dolara (421 milion eura), što je drastičan pad u odnosu na 4,43 milijarde dolara iz prvog tromjesečja prošle godine, navodi se u saopštenju anglo-holandske energetske grupacije, a prenosi agencija Frans pres.

Kada se izuzmu vanredni troškovi, profit Šela je “skliznuo” za 58 odsto, na 1,55 milijardi dolara.

Šel, koji je je nedavno preuzeo manjeg britanskog rivala BG Grupu, najavio je i da će ove godine imati manja ulaganja od prvobitno prognoziranih.

“Nastavljamo da smanjujemo naš nivo potrošnje, da hvatamo prilike za smanjenje troškova i da upravljamo finansijskim okvirom u aktuelnom okruženju niskih cijena nafte”, navodi se u saopštenju generalnog direktora kompanije Bena van Burdena.

Kapitalne investicije će, kako je rekao, iznositi oko 30 milijardi dolara u ovoj godini, što je manje u odnosu na prvobitno najavljenih 33 milijarde dolara.

Revidirani nivo potrošnje je za oko 36 odsto niži u odnosu na zajedničke investicije Šela i BG-a iz 2014. godine, ocjenjuje AFP.

“Prihodi Rojal Dač Šela su pretrpjeli dramatičan udarac, ali će kompanija nastaviti da isplaćuje dividende uprkos oluji koja je zahvatila globalne cijene sirovina”, izjavio je analitičar brokerske kuće Hargrivs lensdaun, Lait Kalaf.

Cijene nafte su od sredine 2014. godine pale sa nivoa od iznad 100 dolara za barel na 13-godišnji minimum od oko 27 dolara za barel u februaru ove godine zbog preobimne globalne ponude.

Od februara su se, međutim, oporavile i sada se njihova cijena kreće oko 45 dolara za barel.

Izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *