Neto dobit Erste grupe gotovo 275 miliona eura

Dodajte komentar

Erste grupa u prvom je tromjesečju ove godine iskazala neto dobit od 274,7 miliona eura uprkos knjiženju rezervacija bankarskih nameta i regulatornih troškova, objavljeno je u srijedu iz te austrijske bankarske grupacije.

Neto prihodi grupe od kamata u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine pali su za oko 0,6 posto, na 1,09 milijardi eura, a u izvještaju se navodi kako je riječ o umjerenom padu “u izazovnom okruženju kojeg karakterišu trajno niske kamatne stope”.

Istovremeno se kod neto prihoda od naknada i provizija bilježi pad od gotovo 4 posto, na 443 miliona eura, a iz Erste grupe to tumače kao posljedicu nižih prihoda od poslovanja s hartijama od vrijednosti i platnih usluga.

Tokom prvog ovogodišnjeg kvartala Erste grupa bilježi i pad operativnih prihoda za 3,5 posto, na 1,63 milijarde eura uz istovremeni rast opštih administrativnih troškova za 6,4 posto, na milijardu eura, što je rezultiralo padom operativnog rezultata za 16,3 posto, na 620,5 miliona eura.

Među pokazateljima poslovanja u prvom tromjesečju navodi se i smanjenje udjela nenaplativih kredita sa 7,1 na 6,7 posto, kao i da je pokrivenost nenaplativih kredita rezervacijama porasla sa 64,5 na 66,5 posto.

Iz Erste grupe izdvajaju i podatke o regulatornim troškovima, pa tako navode da su u prvom kvartalu u sanacione fondove uplatili ukupno 64,7 miliona eura ili gotovo 10 miliona eura više nego lani. Bankarskih poreza i poreza na finansijske transakcije platili su 62,8 miliona eura, odnosno 30-tak miliona eura manje nego lani, što pripisuju smanjenju mađarskih bankarskih poreza.

U očekivanjima za ostatak ove godine iz te bankarske grupacije navode da bi u 2016. operativno okruženje trebalo pogodno za kreditnu ekspanziju, uz naglasak da se na svim njihovim većim tržištima u srednjoj i istočnoj Evropi, uključujući i Austriju, u 2016. očekuje realni rast BDP-a između 1,5 i 4,1 posto, zahvaljujući solidnoj domaćoj potražnji.

Od negativnih utjecaja izdvajaju, pak, okruženje kontinuirano niskih kamata, koje utiče na operativni prihod grupe, prvenstveno neto prihod od kamata te niži operativni rezultat na nekim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *