Dijamant od 70 miliona dolara (FOTO)

Dijamant „Lesedi la Rona“, veličine teniske lopte, drugi je najveći dijamant ikada pronađen, koji bi na aukciji mogao da dostigne vrijednost od 70 miliona dolara.

Najveći dijamant ikada pronađen je „Kalinan“ (Cullinan) od 3.106,75 karata, pronađen 1905, a drugi je „Ekselcior“ (Excelsior) od 995,2, nađen 1893. Oba dijamanta nađena su u Južnoj Africi.

Na spisku najvećih dijamanata se nalaze i „Zvijezda iz Sijera Leona“ (Star of Sierra Leone) od 980 karata iz 1972. godine i Neporedivi dijamant (Incomparable Diamond) od 890 karata iz Konga. Aukcijska kuća Sotbi planira da ponudi „Lesedi la Rona“ na prodaju 29. juna u Londonu.

Dijamant je pronađen u novembru prošle godine u Bocvani, u rudniku kanadske kompanije „Lucara Diamond“, a njegovo ime znači „naša svetlost“. Sotbi je naveo da bi neobrađeni dragulj „izuzetne prozračnosti“ mogao da ima do sada najbolji kvalitet obrade dijamanta.

Upravnik juvelirskog odeljenja aukcijske kuće Sotbi, Dejvid Benet, nazvao je pronalaženje dijamanta „otkrićem života“, a predstojeću aukciju jedinstvenom.

„Ne samo da je nebrušen najvišeg stepena u veličini i kvalitetu, već nijedan sličnog obima do sada nije ponuđen na javnoj aukciji“, rekao je Benet.

„Kalinan“, najveći do sada dijamant, isječen je na devet djelova koji se nalaze na britanskoj kraljevskoj kruni.

Izvor: Bizlife

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *