Crna Gora dobila arbitražu sa MNSS-om

Dodajte komentar

ICSID (Međunarodni centar za rješavanje međunarodnih sporova) u Parizu odlučio je u korist Crne Gore u vezi sa arbitražnim postupkom koji su pokrenuli MNSS i Recupero, bivši vlasnici Željezare Nikšić, tražeći naknadu štete od preko 100 miliona eura, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva ekonomije.

Tribunal je takođe odlučio da su MNSS i Recupero u obavezi da snose troškove arbitražnog tribunala i ICSID Sekretarijata u potpunosti. Imajući u vidu ovakvu odluku kojom se MNSS obavezuje da plati troškove postupka, može se smatrati da je MNSS kažnjen zbog pokretanja date arbitraže i generisanja troškova Crnoj Gori.

Odluka tribunala je konačna i predstavlja izuzetan uspjeh Crne Gore u ovom postupku, budući da tužiocima nije dosuđen ni cent zahtijevane naknade štete od preko 100 miliona eura.

U odluci tribunala se navodi da se po pojedinim zahtjevima MNSS-a sud proglasio nenadležnim. To se odnosi na tužbene zahtjeve podnijete na osnovu Zakona o stranim ulaganjima/investicijama, kao i zahtjeve koji su zasnovani samo na Privatizacionom ugovoru.

Tribunal je utvrdio samo postojanje kršenja odredbe o konstantnoj zaštiti i sigurnosti, i to u pogledu obezbjeđivanja štrajka zaposlenih Željezare 2010. godine, konkretno u vezi sa reakcijom policije nakon poziva od strane menadžmenta. Međutim, bez obzira na utvrđenu povredu, arbitražni tribunal je odlučio da ne dosudi naknadu štete MNSS-u.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *