221 milijarda dolara u „poreskim rajevima“

Kompanije su u 2015. godini usmjerile 221 milijardu dolara u zemlje s niskim porezima, najprije u Luksemburg i Holandiju, a 72 milijarde ulaganja otišlo je u dvije britanske poreske oaze – Britanska Djevičanska Ostrva i Kajmanska Ostrva, objavile su Ujedinjene nacije.

Međutim, kompanije su povukle milijarde dolara iz Luksemburga i Holandije u zadnjem kvartalu 2015. godine, nakon što su te zemlje uvele nova EU pravila za suzbijanje štetne poreske prakse.

Priliv novca na Britanska Devičanska Ostrva i Kajmanska Ostrva bio je više-manje u skladu sa prosjecima, ali se njihov izvor poslednjih godina premjestio s bogatih na zemlje u razvoju, navodi se u izveštaju UNCTAD. Od 2010. do 2014. godine vodeća četiri izvora su bili Hong Kong, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina.

Kompanije koje manevrišu novcem među jurisdikcijama kako bi uštedjele na porezima ostaju „ključna zabrinutost političara“, ističe se izvještaju, u kom se navodi kako su firme iz uzorka od 26 razvijenih zemalja 2014. godine veće profite iskazale na Bermudama nego u Kini.

U tom izvještaju se dalje navodi da su kompanijski „entiteti za posebne namjene“ tipični ogranci koji su slabo bili povezani s lokalnim privredama, ali su držali imovinu, ili obaveze, odnosno povećavali kapital.

Tromjesečni priliv u takve ogranke u Holandiji je u trećem kvartalu lane dostigao 148 milijardi dolara, što je najveći iznos od 2007. godine, a pokretan je ulaganjima iz Luksemburga i Britanije, nakon čega je oštro preokrenut.

Dotok u Luksemburg, povezan s ulaganjima finansiranim fondovima u SAD, naglo je uvećan u prva tri tromjesečja 2015. godine, trostruko u odnosu na isti period u 2014, nakon čega je počelo njihovo povlačenje, pa je u zadnjem kvartalu neto dezinvestirano 115 milijardi dolara.

Uska međupovezanost dotoka u takve ogranke u Luksemburgu i Holandiji naglašava postojanje gustih i složenih mreža takvih entiteta u obe zemlje, među kojima se kapital užurbano kreće u odgovoru na potrebe finansiranja i poresko planiranje, napominju se u izveštaju UN.

Izvor: Poslovni.hr

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.