Zbog autoputa povećan javni dug

Dodajte komentar

Evropska komisija snizila je u proljećnim prognozama, procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,6 odsto, sa četiri odsto, koliko je predviđano u zimskim ekonomskim prognozama.

BDP Crne Gore u narednoj godini, prema procjenama, porašće 3,9 odsto, u odnosu na prethodni izvještaj u februaru u kojem je predviđan rast od 4,1 odsto.

EK je u izvještaju navela da je ekonomija Crne Gore, nakon snažne ekspanzije u prva tri kvartala prošle godine, u poslednjem tromjesečju značajno usporila, zbog oštrog stezanja državne pogrošnje, dok je, kako je navedeno, privatna potrošnja snažno porasla u poslednjem kvartalu.

Iz EK su naveli da turizam i kapitalni prijekti nastavljaju da budu glavni pokretači rasta, iako je njihov doprinos nestabilniji nego što se očekivalo.

Potencijali rasta su sputani sporijim oporavkom kreditne aktivnosti banaka. Budžetski deficit je i dalje visok zbog rasta javnih investicija i socijalnih davanja – smatra EK.

Iz EK su kazali da su troškovi u vezi izgradnje autoputa i zaduživanje počeli da uzimaju svoj danak u prošloj godini, što je uzrokovalo rast državnog deficita i duga.

Politička neizvjesnost u izbornoj godini pojavljuje se kao rizik za održivost javnih finansija i implementaciju strukturnih reformi, smatra EK.

U izvještaju EK navedeno je da bi stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori u ovoj godini trebalo da iznosi 17,1 odsto, a u narednoj 16,6 odsto. Prema projekcijama, javni dug će ove godine iznositi 70,7 odsto BDP-a, a u narednoj će porasti na 74,4 odsto BDP-a, a očekuje se da će budžetski deficit ove godine iznositi 6,2 odsto, a naredne 6,1 odsto. Inflacija je za ovu godinu prognozirana na 1,5, a za narednu na dva odsto.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *