Raspisan tender za koncesiju za let Budimpešta-Podgorica

Tender za koncesiju za let Budimpešta – Podgorica raspisan je danas, a izbor kompanije koja će realizovati ove letove očekuje se sredinom godine, saopšteno je na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Kristijanom Pošom.

Poša je precizirao da će se let Budimpešta – Podgorica realizovati četiri godine dva puta nedjeljno. Rezultati tendera se očekuju sredinom ove godine, a uspostavljanje linije tokom ove godine.

Na sastanku je bilo riječi o povezivanju dvije zemlje u turizmu, a saopšten je i podatak da je za samo prva dva mjeseca ove godine Crnu Goru posjetilo 88,15 odsto više mađarskih turista, koji su ostvarili 60,23 odsto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Crnu Goru je lani posjetilo preko 16 odsto više turista iz Mađarske, koji su ostvarili oko 20 odsto više noćenja.

Konstatovano je da je napredak u crnogorsko-mađarskim odnosima velikim dijelom rezultat rada Mješovite komisije Crna Gora-Mađarska koja je oformljena 2009. godine. Njeni kopredsjedavajući su Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma i Laventa Mađar, državni sekretar za spoljnu ekonomiju u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske.

Poša i Gvozdenović su razgovarali i o saradnji u dijelu zaštite životne sredine, posebno s obzirom na činjenicu da upravo mađarska kompanija sa međunarodnim referencama AAM Consulting predvodi konzorcijum koji je krajem aprila potpisao ugovor za realizaciju IPA projekta “Uspostavljanje Natrua 2000 mreže u Crnoj Gori”.

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.