Za dva mjeseca deficit u budžetu 34 miliona eura

Deficit budžeta za prva dva mjeseca ove godine iznosio je 34.1 milion eura, odnosno 0,9 odsto BDP-a, dok je budžetski deficit samo u februaru iznosio 12,9 miliona eura, pokazuju podaci iz Biltena Centralne banke.

Deficit budžeta za ovu godinu planiran je u iznosu od 274 miliona eura i veći je od planiranog deficita u 2015. godini za 38 miliona eura ili 16,17 odsto. Nivo deficita planiran je na iznos od 7.1 odsto BDP-a.

Izvorni prihodi budžeta i državnih fondova u februaru, prema pronjeni Ministarstva finansija, na čijem je čelu Radoje Žugić, iznosili su 95,7 miliona eura ili 2,5 odsto procijenjenog BDP-a ( 3.787,5 milijardi eura) i bili su za 5,2 odsto viši u odnosu na plan, dok su u odnosu na februar 2015. godine zabilježili rast od 10,3 odsto.

Najznačajnija negativna odstupanja u odnosu na plan, u toku februara, ostvarena su kod donacija i transfera, taksi i ostalih prihoda.

Izdaci budžeta (ukupni izdaci umanjeni za otplatu dugova) u februaru su iznosili 108,6 miliona eura, ili 2,9 odsto BDP-a, što js za 0,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 24,7 odsto niže u odnosu na plan. Najveće izvršenje izdataka zabilježeno je kod izdataka za penzije (32,7 miliona eura) i bruto zarade (30,5 miliona eura), navedeno je u Biltenu CBCG.

Izvor: Dan

 

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *