Trikovi: Kako prodati stan za par hiljada eura više

1 komentar

Ako ste riješili da prodate stan, pa čak i ako vam se žuri, nemojte lomiti preko koljena. Najbolje je da prvo obavite sitne radove i dotjerate malo svoju nekretninu, jer samo zato prodajna cijena na kraju može biti i nekoliko hiljada eura viša nego da prodajete stan bez sređivanja.

Spremite se da uložite, primjera radi, oko 2.000 eura, kako bi u prodaji stan bio 5.000-10.000 eura skuplji. Mislite po fazama, tako je najbolje. Neka vam prve faze budu one krupnije stavke, a nek uslijede one sitnije, koje takođe mnogo govore i mogu biti odlučujuće za potencijalne kupce.

Prva faza – legalizujte i uknjižite

Ukoliko je vaša nekretnina legalna, ali nije uknjižena, obavezno završite i taj proces, jer na taj način dobijate mogućnost da i kreditni kupac može da kupi vaš stan.

Ujedno, pripremite i sve prethodne kupoprodajne ugovore, vlasnički list kada uknjižite stan… Sve podatke koji bi mogli da zanimaju kupca imajte odmah, dokumentovane i na jednom mjestu, kako ne bi stekao utisak da nešto pokušavate da sakrijete – i to ubija cijenu i tera kupce.

Druga faza – iznesite nepotrebne predmete i namještaj

Ova faza zahtijeva mišiće, ali jeste važna, jer budući kupac želi da zamisli kako će njegov dom izgledati, a tu se nikako ne uklapa vaš pohaban i korišćen namještaj. Budite temeljni. Kutije sa stvarima po uglovima odaju utisak starog i korišćenog, što odaje loš utisak. Počistite i raščistite sve. Vidjećete, bolje ćete proći.

Treća faza – krečenje

Kad ste jednom ispraznili stan, red je i da ga okrečite i vratite mu prvobitni sjaj. Našminkajte svoj stan tako da zablista i da izgleda skockano kao kad ste vi kupovali taj stan. Kvadrat stana, posebno u prestonici, nije jeftin i svaki kupac želi da ima utisak da je dobro prošao. Krečenje je mala investicija, a doprinosi tome da zbog tog ulaganja finalna cijena stana bude veća. Okrečen stan biće bar 500 do 1.000 eura skuplji od onog koji to nije.

Kompletnu pripremu zidova, skidanje tapeta, gletovanje, zaštitu prostora i krečenje, za prosječan stan od 60 kvadrata majstori će naplatiti najmanje 200-250 eura, a ukoliko riješite da to radite sami, potrošićete i dvaput manje, a pogodite šta – cijena vašeg stana još će da poraste.

Četvrta faza – sitne popravke

Važno! Kada ste sve ispraznili i sredili zidove, ne zaboravite da popravite slavinu koja curi, kao i da pričvrstite držač za peškire. Ako neka kvaka ne radi, zamijenite je. Prebrusite i lakirajte parket, to vam košta oko osam eura po kvadratu, a isplati se… Zatim, popravite ulazno zvono, promijenite odlijepljene pločice… Ako samo sklepate detalje, to se vidi i može da odbije kupca. Posebno vodite računa o tome da li imate napukla stakla. Zamijenite ih. To je jeftino, a lako i brzo se završi.

Završna faza – sitni trikovi

Kad ste sve sredili i spremni ste da pustite kupce u stan, pobrinite se i da ne naleti na prašinu u kući. Očistite stan, kako bi zaista izgledao reprezentativno i odisao čistoćom i svježinom. Neki od onih koji su već prodali stan kažu da su se služili trikom s kafom. Naime, kuvali su kafu kad dolaze potencijalni kupci, jer to daje pozitivan osjećaj i inspiriše ih da taj prostor osete kao svoj dom, za koji bi, naravno, onda izdvojili i novac koji prodavac traži. I obavezno vodite računa o sitnim popravkama. Ne biste željeli da labava utičnica ili slavina koja curi nepotrebno kvari utisak i spusti cijenu vašoj nekretnini.

Spremni?

Ako ste prošli sve ove faze, vaš stan je spreman za prodaju. To znači da ćete za njega moći da izvučete maksimalnu cenu, ali ipak nemojte uzletjeti, jer to nije jedino što utiče. Na cijenu stana, pored njegovog izgleda, određuje i grad u kojem se nalazi, kraj, lokacija, sprat, a zatim i uređenost i izgled cijele zgrade. Zato kvadrat može da košta praktično od 400 do gotovo 3.000 eura. U zavisnosti od objektivnih okolnosti i od toga gdje se nalazi vaš stan i u kakvoj zgradi, premjerite, odlučite i postavite oglas. Olakšavajuća okolnost je što danas na tržištu posluju licencirani agenti pa je proces transparentan, a mogućnosti za prevare su svedene na minimum.

B92

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *