Crnogorski građani još ne mogu da primaju novac preko PayPal-a

4 komentara

Kompletna usluga PejPal (PayPal) sistema, odnosno funkcija dvosmjernog protoka novca (prijem i slanje) još nije dostupna u Crnoj Gori, a u Ministarstvu za informaciono društvo to očekuju u narednom periodu.

Ministarstvo u ovom trenutku nema tačan datum uvođenja funkcije dvosmjernog protoka novca, jer C praksa PejPal kompanije je da u prvom periodu korišćenja ovog servisa omogući samo funkciju “Send”, I tj. plaćanje. Očekujemo u narednom periodu da se ova funkcionalnost proširi na funkciju “Receive” i na taj način omogući crnogorskim kompanijama da koriste ovaj servis za naplatu svoje robe i usluga“, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva.

PejPal, jedan od najpoznatijih servisa u svijetu za plaćanje preko intemeta, dostupan je u Crnoj Gori od 18. juna 2014, kada je omogućena funkcija plaćanja, ali ne i primanja novca.

Iz Ministarstva su ocijenili da je uključivanje u PejPal sistem u velikoj mjeri olakšalo internet trgovinu i bezbjednost, jer je poznato da je PejPal najbezbjedniji sistem plaćanja na intemetu.

Svakako da je to uticalo i na povećanje obima trgovine, jer se procenat građana koji kupuju ili naručuju robu putem intemeta iz godine u godinu povećava. Od kada je Crna Gora uključena u PejPal sistem od građana nijesmo imali nijednu prijavu koja se odnosila na probleme u radu ovog servisa“, rekli su iz Ministarstva.

Kako su “Vijestima” ranije saopštili iz Pošte, prošle godine su obradili 277.223 pošiljke naručene putem intemeta, a mjesečno su u prosjeku isporučivali oko 23 hiljade paketa.

Najaktivniji korisnici usluga Pošte, kad je riječ o pošiljkama poručenim onlajn su stanovnici glavnog grada. U Podgorici se, prema podacima Pošte, u prosjeku dnevno uruči 300 e-pošiljaka.

Više od trećine svih pošiljaka internet porudžbine dolazi iz Kine, a među trgovinski najaktivnijim prijemnim zemljama (regijama) su Hong Kong i Singapur.

Prema istraživanju Monstata, 2015. godine 23,9 odsto korisnika intemeta kupilo ili naručilo robu ili usluge na taj način, dok je taj procenat u 2014. iznosio 19 odsto, a u 2013. godini 12 odsto.

Najpopularniji sajtovi za onlajn trgovinu su ebay, aliexpress, amazon, sportsdirect, asos….

Prema podacima Monstata prošle godine su najčešće naručivani ili kupovani preko intemeta odjeća, sportslđ proizvodi 82,9 odsto, smještaj za odmor (hotel, itd.) 9,7 odsto, video-igrice, drugi računarski softveri i njihovi dodaci 9,3 odsto, ostali putnički aranžmani 5,3 odsto, filmovi, muzika 4,3 odsto i farmaceutslđ proizvodi 3,1 odsto.

Podijeli ovaj članak
4 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *