Ovo su najbolji telefoni predstavljeni u ovoj godini

Dodajte komentar

Gotovo sve najpoznatije mobilne kompanije na svijetu u prva četiri mjeseca ove godine predstavile su nove modele smartfona, a u većini slučajeva (osim npr. Applea) predstavljeni su najjači ovogodišnji modeli koji će konkurisati za titulu najboljeg telefona godine. 

Svi uređaji imaju odličan hardver i kvalitetne kamere, a razlikuju se po opcijama poput zakrivljenosti ekrana (Galaxy S7 Edge), dostupnosti različitih modula (LG G5) i cijeni (Xiaomijev Mi 5). Ovo su najbolji pametni telefoni predstavljeni ove godine:

Samsung Galaxy S7/S7 Edge

Prošlogodišnji Samsungov smartfon sa zakrivljenim ekranom Galaxy S6 Edge proglašen je najboljim pametnim telefonom u 2015, a ovogodišnje modele je Consumer Reports proglasio trenutno najboljim mobilnim uređajima na svetu. Galaxy S7 i S7 Edge rade na Snapdragonu 820 i 4GB RAM-a, imaju 32, odnosno 64GB memorije koja može da se proširi putem memorijskih kartica, rezolucija kamere iznosi 12MP, a osim po zakrivljenosti ekrana, razlikuju se i po dijagonali – S7 ima 5,1, a S7 Edge 5,5-inčni ekran. Kao najveće prednosti ovih telefona u Consumer Reportsu navode se brz procesor, ekran visoke rezolucije, izdržljiva baterija i izuzetno kvalitetna kamera, kao i slot za memorijske kartice i vodootpornost.

LG G5

Jedna od opcija koju bi korisnici hteli da vide na pametnim telefonima je mogućnost zamjene baterije, a LG je to omogućio na modelu G5 koji je u februaru predstavio na mobilnom sajmu u Barseloni. Ovaj modularni telefon omogućava da, osim nove baterije, s njim povežete i druge zanimljive nastavke (CAM Plus, HiFi Plus itd.), a trebalo bi očekivati i da LG vremenom predstavi nove module. Što se hardvera tiče, G5 takođe dolazi sa Snapdragonom 820, ima 4GB RAM-a i 32GB memorije za skladištenje podataka koja može da se proširi putem microSD memorijskih kartica kapaciteta do 200GB. Sa zadnje strane se nalaze dvije kamere (standardna 16MP i širokougaona 8MP), na prednjoj je kamera od 8MP, a treba spomenuti i Marshmallow verziju Androida i ekran dijagonale 5,3 inča rezolucije 2,560×1,440 piksela.

HTC 10

HTC-ova ‘desetka’ je hardverski slična kao većina telefona s ove liste i ima 5,2-inčni ekran (rezolucija 2,560×1,440 piksela), radi na Snapdragonu 820, ima 4GB RAM-a i 32, odnosno 64GB prostora za skladištenje podatka, i slot za microSD memorijske kartice. Zadnja kamera rezolucije 12MP ima optičku stabilizaciju i laserski autofokus, a s optičkom stabilizacijom slike može se pohvaliti i prednja kamera od 5MP. Ostale zanimljive opcije uključuju bateriju kapaciteta 3,000mAh i tehnologiju brzog punjenja Quick Charge 3.0 zahvaljujući kojoj se baterija za samo trideset minuta može da se napuni na 50 odsto kapaciteta.

Huawei P9 i P9 Plus

Huawei je nedavno predstavio dva top modela koji bi mogli da privuku korisnike koji, osim snažnog hardvera, traže smartfone s odličnom kamerom. P9 i P9 Plus dolaze s dvije zadnje kamere od 12MP (RGB i monohromatska) koje su razvijene u saradnji s Leicom i s prednjom kamerom od 8MPza selfije. Oba modela rade na osmojezgarnom Kirin 950 procesoru, imaju 4GB RAM-a, 64GB memorije za skladištenje podataka (model P9 dostupan je i u verziji s 3GB RAM-a i 32GB memorije), slot za memorijske kartice, a rade na Androidu 6.0 Marshmallow. Razlikuju se po veličini ekrana – P9 ima 5,2-inčni Full HD ekran, a model Plus ima još veći, 5,5-inčni Full HD ekran, kapacitetu baterije i po Press Touch tehnologiji (prepoznavanje jačine dodira po ekranu) koja je dostupna samo na Plus modelu.

Sony Xperia X Performance

Iako su nedavno kružile informacije da Sony namjerava da odustane od daljeg razvoja mobilnih telefona, ova kompanija je u februaru na Mobile World Congressu predstavila tri nova modela smartfona, od kojih je najjači Xperia X Performance. Kao i većina do sada nabrojenih modela, i ovaj smartfon pokreće Snapdragon 820, ima 3GB RAM-a i 32GB memorije, a zahvaljujući slotu za microSD karticu, na njega je moguće uskladištiti dodatnih do 200GB fotografija, pjesama, video-snimaka i drugog sadržaja, a treba spomenuti i senzor otisaka prstiju. Dijagonala ekrana iznosi 5 inča (rezolucija od 1920×1080 piksela), zadnja kamera ima 23MP, dok se s prednje strane nalazi kamera od 13MP.

Xiaomi Mi5/Mi 5 Pro

Kompanija poznata po kvalitetnim telefonima koji su jeftiniji od konkurentskih modela sličnog hardvera u februaru je predstavila svoj najjači smartfon do sada. Mi 5 ima ekran dijagonale 5,15 inča (Full HD rezolucija), radi na, naravno, Snapdragonu 820 i posljednjoj verziji Androida (Xiaomi na svojim telefonima koristi MIUI interfejs). Rezolucija zadnje kamere iznosi 16MP, s prednje strane nalazi se kamera od 4MP, a na tržištu će se pojaviti u dvije verzije – klasičnoj koja ima 32, odnosno 64GB memorije i 3GB RAM-a i u Mi 5 Pro verziji s 4GB RAM-a i 128GB memorije za skladištenje podataka. Ostale opcije uključuju USB-Type C, NFC i čitač otisaka prstiju, ali najveća prednost u odnosu na ostale nedavno predstavljene modele biće cijena.

iPhone SE

Dok svi najjači telefoni predstavljeni ove godine imaju ekrane veće od pet inča, Apple je nedavno predstavio telefon sa snažnim hardverom (kakav je ugrađen i u najjači iPhone 6S) i ekranom dijagonale 4 inča. Apple se pohvalio da je ovo najsnažniji 4-inčni telefon na svijetu i saopštio da se nada da će kombinacija malog ekrana, snažnog hardvera i cijene (ovo je najjeftiniji iPhone s novim hardverom) privući veliki broj korisnika i povećati potražnju za njihovim telefonima do septembra, kada će predstaviti iPhone 7 i 7S.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *