EU: Pale cijene roaminga. Ukida se iduće godine

Dodajte komentar

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfovanje na mobilnim uređajima od juče je znatno jeftinije u cijeloj EU. To je posljednje pojeftinjenje prije konačnog ukidanja naknada za roming u okviru evropskog bloka 15. juna naredne godine.

Na cijenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od subote 30. aprila, dodavaće se, za korišćenje mobilnog telefona u evropskom inostranstvu, 0,05 eura po minutu za odlazne pozive, 0,02 eura za SMS poruku i 0,05 eura bez PDV-a za jedan megabajt potrošenih internet podataka.

To znači da će cijene rominga u EU za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za potrošene internet podatke na jednu trećinu sadašnje cijene.

“Sada smo nadomak ukidanja troškova rominga 2017. godine. Tu nije riječ samo o uštedi za Evropljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu”, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri više neće moći da usporavaju, ili blokiraju neke sadržaje na internetu, osim u izuzetnim slučajevima, na primjer za sprječavanje sajber napada.

Prema dogovoru između evropskih institucija postignutom u ljeto prošle godine, od 15. juna 2017. godine naknade za roming potpuno se ukidaju u cijeloj Uniji, što znači da će građani moći da koriste svoje mobilne uređaje bilo gdje u EU po istoj cijeni koju plaćaju kod kuće.

To pak ne znači da će moći stalno da se koristi strani broj kako bi se smanjili troškovi. Na primjer, smatraće se zloupotrebom ako neko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU gdje su cijene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi, ili ako stalno boravi u inostranstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje.

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *