Kavarić: Za 10 miliona eura poboljšana ponuda za drugi blok

Dodajte komentar

Vladin pregovarački tim uspio je da tehničke parametre projekta drugog bloka TE ,,Pljevlja“, u odnosu na prvobitnu verziju, poboljša za više od 10 miliona eura. I pored toga očekuje se umanjenje početne cijene od 338,5 miliona eura, koju je za granju ponudila ,,Škoda Praha“. Vjerujem da ćemo uskoro imati i jasan stav po tom pitanju, koji će biti dostavljen crnogorskoj Vladi kao akcionaru na odlučivanje u organima kompanije, kazao je u intervjuu Pobjedi ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Pregovarački tim, dodao je, usaglašava finansijsko-tehničko-pravne uslove projekta.

Da li će do kraja ove godine početi gradnja drugog bloka TE ,,Pljevlja“ i ima li bojazni da se stavi moratorijum na ovaj projekat s obzirom na pritiske iz dijela javnosti, odnosno NVO kroz tvrdnje daje neisplativ?

KAVARIĆ: Projekat bloka dva TE ,,Pljevlja“ je od strateškog značaja za Crnu Goru i njen elektroenergetski sistem. Brojni su njegovi benefiti od ekonomske isplativosti, preko rješavanja pitanja toplifikacije Pljevalja, poboljšanja stabilnosti održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore. Izgradnjom bi se ispunile sve obaveze iz Sporazuma o energetskoj zajednici, čiji je Crna Gora potpisnik. Ne treba zaboraviti ni značaj ovakvog projekta za Pljevlja, prije svega sa stanovišta potencijala koju ova opština ima u rezervama uglja, kao i broja zaposlenih u TE i Rudniku, uz reprolanac koji prati ovakve industrije. Dakle, sa svih aspekata blok dva ima prednosti, posebno ako se ima u vidu da ako ne bude drugog bloka, onda nema stabilnog sistema i izvora električne energije. Što se tiče dinamike projekta, Elektroprivreda je ranije usaglasila ugovor o izvođenju projekta izgradnje drugog bloka TE “Pljevlja“ sa kompanijom ,,Škoda“, a prije nekoliko dana Skupština akcionara potvrdila spremnost EPCG da izda korporativnu garanciju. Dakle, svi procesi koji prethode početku gradnje ulaze u finalnu fazu.

Ugovori za eksploataciju i istraživanje nafte i gasa u podmorju su u skupštinskoj proceduri. Očekujete li da dobiju podršku parlamenta i kada se može očekivati početak posla?

KAVARIĆ: Javnost je upoznata sa prijedlozima ugovora, i smatram da smo uradili dobar posao u smislu zaštite državnih interesa, finansijskih benefita za građane kao i osiguravajućih klauzula za realizaciju čitavog procesa, uz implemetaciju najboljih primjera u svijetu u ovoj oblasti u zaštiti životne sredine. To su principi na kojima očekujemo podršku parlamenta i ne vidimo nijedan razlog zbog kojeg bi ta podrška izostala. Ako Skupština da zeleno svjetlo, ubrzo nakon toga možemo očekivati početak procesa istraživanja u blokovima koji su obuhvaćeni ugovorima.

Kada se i za koje blokove očekuje novi ugovor za naftu i gas?

KAVARIĆ: Definisali smo fiskalnu politiku i ugovore koji su standardizovani, na način da su svi potencijalni investitori upoznati sa pravilima poslovanja u ovoj oblasti. Sa tog aspekta, ovo je prvi korak u kome smo uspostavili standarde na osnovu kojih namjeravamo da nastavimo ovaj proces koji je od izuzetnog značaja Crnu Goru.

Koji radovi na gradnji podmorskog kabla su planirani do kraja ove godine?

KAVARIĆ: Od početka realizacije projekta, završen je niz aktivnosti od značaja za projekat koji se odnose na planska dokumenta, građevinske dozvole, finansijski okvir… Poznato je da se projekat realizuje sa obje strane Jadrana, pri čemu je obaveza Crnogorskog elektroprenosnog sistema ulaganje u infrastrukturu u Crnoj Gori. Riječ je o kompleksnom i zahtjevnom poslu koji se odnosi na tri segmenta koja se realizuju na našoj teritoriji a to su izgrad’ nja TS Lastva, 400 kV dalekovod Lastva Čevo i 400 kV dalekovod Čevo Pljevlja. Na sva tri segmenta projekta izvođači izvode intenzivne aktivnosti. Terna, na dijelu projekta za koji su zaduženi, vrši radove na platou za konvertorsko postrojenje i radove na dijelu na kojem je predviđen podzemni kabl. U toku je proizvodnja podmorskog kabla, a Terna do sredine 2016. godine po planu treba da izvrši istraživanje podmorja u dijelu za nastavak polaganja kabla. Terna je već položila 140 kilometara kabla.

Kakav očekujete ishod arbitraža koje su pokrenute protiv Crne Gore?

KAVARIĆ: U pitanju su arbitražni postupci tri kompanije i svaki od njih ima svoju dinamiku. Ne bi prejudicirali ishod jer je to u nadležnosti sudova. Ono što je stav Vlade Crne Gore je da su svi potezi koje smo preduzimali bili isključivo u okviru ugovora i zakona, kako domaćih tako i međunarodnih, i to je pozicija koju očekujemo da dokažemo i u ovim postupcima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *