I Atinska berza se pridružila regionalnoj berzanskoj platformi SEE Link

Dodajte komentar

Atinska berza podnijela je zahtjev za pridruživanje SEE Linku, saopšteno je sa Zagrebačke berze u ime regionalne berzanske platforme. Nakon Beogradske, Ljubljanske i berze iz Banje Luke, ovo je četvrta berza koja je aplicirala za pristup SEE Linku. Uz tri berze utemeljiteljice, ovime je SEE Link proširen na ukupno 7 tržišta.

SEE Link je projekt pokrenut od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke berze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima uvrštenima na ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri berze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu.

EBRD je osigurao potporu u iznosu od 540 000 eura namijenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje berzanskih naloga, a berze članice doprinijele su s 80 000 eura namijenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka.

SEE Link sistem za razmjenu naloga postao je u potpunosti operativan krajem marta ove godine. Dva indeksa – SEE LinX i SEE LinX EWI ‒ počeli su se računati početkom aprila, a sastoje se od 10 najlikvidnijih dionica uvrštenih na tri berze.

SEE Link trenutno podržava trgovanje na bugarskom, hrvatskom i makedonskom tržištu, čija je ukupna tržišna kapitalizacija oko 30 milijardi američkih dolara u gotovo 400 hartija od vrijednosti uvrštenih na tri berze.
Čak 25 investicionih društava, tj. brokerskih kuća s ta tri tržišta trenutno je priključeno na platformu, a cilj je čitavog projekta pozitivno uticati na likvidnost te omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *