Fed zadržao niske kamatne stope

Dodajte komentar

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) odlučila je da zadrži ključne kamatne stope na nepromijenjenom nivou. Fed nije nagovijestio kada bi moglo doći do sljedećeg povećanja stopa, prenio je AP.

Slaba inflacija i opasnost od izbijanja nove finansijske krize uoči britanskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji bi, ocijenili su prije sastanka Feda analitičari, mogli uticati na Fed da zadrži postojeću monetarnu politiku, prenosi agencija Frans pres.

Osamdeset ekonomista koje je anketirao Rojters očekuju da će Fed ove godine dva puta povećati referentnu kamatnu stopu, predviđajući prvo povećanje za jun.

Podaci objavljeni u srijedu su pokazali da je industrijski sektor u SAD još uvijek slab, budući da su porudžbine za trajnom potrošnom robom porasle za samo 1,4 odsto u prvom kvartalu na godišnjem nivou, a lična potrošnja u još manjem procentu.

Čak i ako ovi pokazatelji ostvare napredak u narednim mjesecima, značajni međunarodni ekonomski rizici, kao što je ishod britanskog referenduma 23. juna, mogli bi da, prema ocjenama ekonomista, utiču na to da se Fed uzdrži od povećanja kamatnih stopa sve do druge polovine tekuće godine.

Tržišta očigledno ne očekuju nikakvu promjenu politike Feda, budući da je dolar danas na relativno stabilnom nivou od 1,1298 eura.

Nakon što je Fed u decembru prošle godine, prvi put za više od devet godina, povećao referentnu kamatnu stopu za četvrt procentnih poena u rasponu od 0,25 do 0,50 procenata, ekonomisti su izrazili očekivanje da će u svakom kvartalu 2016. godine doći do podizanja kamatne stope za četvrt procentnih poena.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *