Bivši HR Gugla otkriva jedno obavezno pitanje na intervjuu za posao

Dodajte komentar

Ako postoji jedna stvar koju je Meg Krozbi (Meg Crosby) naučila radeći u Googleu u odjeljenju za ljudske resurse (sada vodi svoju kompaniju), to je da je predviđanje rada budućih kandidata veoma teško.  Ipak, intelektualna radoznalost kod nje ima veliku prednost.

Mnogo toga vezano za uspjeh – kako u Googleu tako i u drugim kompanijama – zavisi od stvari koje je teško kvantifikovati i nisu uvjek u CV-ju. Sjetite se na primjer dobre radne etike i sposobnosti da se prilagodite okolnostima koje se mijenjaju.

Jedna stvar posebno je važna, Krozbi priča za Business Insider, a to je intelektualna radoznalost, koju definiše kao sposobnost i sprjemnost da se nauče nove stvari.
Krozbi je vodila odeljenje za ljudske resurse u Googleu od 2003. do 2008. godine, a sada vodi svoju konsultantsku kompaniju PeopleCap.

Kada zapošljava ljude za PeopleCap, onda na prvo mjesto stavlja intelektualnu radoznalost, a koju provjerava tako što na intervjuu za posao postavlja uvek skoro isto pitanje: „Šta čitate ovih dana?“, ili „Koja je posljednja knjiga koju ste pročitali?“.

Ne bih zaposlila nikoga ko ne čita,“ rekla je Krozbi za Business Insider. Čak i da je to neki članak iz novina, sve je bolje nego reći „Ništa“.

Ponekad je kandidatova intelektualna radoznalost očigledna, odnosno lako se može vidjeti iz biografije – na primjer ako su naveli neki hobi ili strast. Poenta je da kandidati pokazuju da imaju još neku strast osim posla, odnosno pokazuju „Da ne ustaju svakog dana i odlaze na posao.“

Bilo da tražite posao u većim ili manjim kompanijama, zaključak je da ne treba da se plašite da pokažete da ste oko nečega strastveni, kao i da imate više interesovanja. Nije bitno što ti hobiji nemaju veze sa poslom za koji se kandidujete. Radoznalost, otvorenost za nove stvari, svestranost – osobine su koje se cijene i traže.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *