Turistička sezona: Uvode se hidroavioni i električna vozila

Dodajte komentar
Kotor

Savjet za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona, kao stalno tijelo Vlade, preporučio je nadležnim ministarstvima da obezbijede prestanak građevinskih radova do 1.juna, da akcija “Neka bude čisto” počne najkasnije do 15. maja kao i da što prije predloži model uvođenja hidroaviona, helikoptera i električnih automobile u okviru turističke sezone.

Portal Analitika prenosi najznačajnije preporuke i zaduženja Savjeta usvojenim na prošloj sjednici Vlade.

U dokumentu se navodi da se zadužuju Zavod za zapošljavanje Crne Gore, Ministarstvo održivog razoj i turizma i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom da stvore sve potrebne uslove kako bi realizacija projekta „Neka bude čisto“ krenula najkasnije 15.maja (plaže i putni pravci).

– Zadužuje se Direkcija za saobraćaj i opštine, da u okviru svojih nadležnosti, najkasnije do 1.maja, uklone deponovani otpad duž putnih pravaca. Prioritet su putni pravci koji vode ka primorskim opštinama i putni pravci na kojima se odvijaju izletnički programi. Ministarstvo održivog razvoja treba da razmotri kaznenu politiku i uvođenje oštrijih kaznenih odredbi u dijelu nelegalnog odlaganja otpada i, u saradnji sa opštinama, preduzme potrebne mjere u pravcu stvaranja uslova za efikasnu primjenu zakonskih Zadužuje se Direkcija za saobraćaj da obezbijedi završetak svih građevinskih radova najkasnije do 1.juna, sa akcentom na putne pravce Podgorica-Cetinje-Budva i Budva-Bečići-Petrovac – navodi se u dokumentu.

“Zadužuje se Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara da preduzmu potrebne mjere kako bi revitalizacija i održiva valorizacija kulturnih dobara u funkciji razvoja turizma bio jedan od prioriteta u narednom periodu. Zadužuje se Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara da, u saradnji sa IRF-om i Sekretarijatom za razvojne projekte, sagledaju mogućnost obezbjeđenja finansijskih sredstva za revitalizaciju i turističku valorizaciju kulturnog dobra odabranog od strane stručnjaka iz ove oblasti. Nove trendove u turizmu uporedo moraju pratiti i nove forme saobraćajne komunikacije. Stim u vezi Savjet za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona preporučuje Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Ministarstvu finansija, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Zajednici opština da predlože model uvođenja novih formi saobraćajne komunikacije -hidroavioni, interni helikopterski prevoz, korišćenje električnih automobila kroz Bokokotorski zaliva”, zaključuje se u dokumentu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *