Novčanica Novog Zelanda naljepša na svijetu

Dodajte komentar

Novčanica Novog Zelanda od pet dolara je proglašena najljepšom, dobivši nagradu za novčanicu godine, a u konkurenciji je potukla 19 drugih novčanica iz cijelog svijeta. Nagradu je dodijelilo Međunarodno društvo za novčanice (IBNS), organizacija koja je posvećena proučavanju i skupljanju svjetskih novčanica. Kako tvrde, u tijesnoj trci za prvo mjesto bila je novčanica od 20 švedskih kruna, 100 ruskih rubalja, kazahstanskih 20.000 tengi te škotska novčanica od pet funti.

Zamjenik guvernera banke rezervi Novog Zelanda Džef Baskand kaže da su jako ponosni na nove novčanice,

Zaista je posebno da se naših pet dolara prizna međunarodno. Ova novčanica ima neke od najnaprednijih svjetskih sigurnosnih značajki, a s druge strane jako lijepo prikazuje istoriju, kulturu i nasljedstvo Novog Zelanda”, dodao je on.

Na jednog strani novčanice nalazi se lik Sir Edmunda Percivala Hilarija, planinara i istraživača koji je bio u prvoj ekspediciji koja je uspjela da dođe do vrha Mont Everesta, a na drugoj se nalazi kraljevski pingvin i riječ “Aotearoa” koju su nekad Maori koristila za sjeverni dio Novog Zelanda.

Novčanica je dizajnirana i štampana u Kanadi, a u opticaju je od 2015. godine. Tad je puštena i nova novčanica od 10 dolara, a uskoro stižu i one od 20, 50 i 100 dolara.

nz-5b d2800223fdfe773cb23506a786afefeb

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *