Minimalac u Srbiji najniži na svijetu

Dodajte komentar

Sadašnja minimalna cijena rada u Srbiji od 121 dinar na sat bez doprinosa najniža je zakonom garantovana minimalna cijena rada na svijetu.

U tome se Srbija takmiči sa Bugarima, koji su januara ove godine imali garantovanu minimalnu zaradu na sat od 1,04 eura. Malo ispred su Rumuni (1,14 eura), Brazilci (1,15 eura), Litvanci (1,76 eura), Letonci (1,93 eura), Česi (1,95 eura).

Na čelu liste su Australijanci (11,88 eura), a sa njima se takmiče Luksemburžani (11,1 eura). Njemačka trenutno nema zakonom garantovanu minimalnu cijenu rada, ali je zakon o tome upravo u proceduri uz, i tamo, mučnog koalicionog usaglašavanja jer se smatra da se država time nedopustivo miješa u stvari tržišta i materiju koja je stvar dogovora poslodavaca i sindikata, prenosi Danas.

Već je dogovoreno da ta zarada na sat za 2015. godinu iznosi 8,5 eura bruto. Minimalna cijena rada postoji u SAD, a nedavno je predsjednik Barak Obama iskoristio svoja predsjednička ovlašćenja i podigao njenu vrijednost na 10,1 dolara na sat. Zanimljivo je da u skandinavskim zemljama (Švedska, Danska, Finska) zakonom garantovana minimalna zarada ne postoji.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *