Mađarska snizila referentnu kamatu na 1,05 odsto

Dodajte komentar

Centralna banka Mađarske snizila je referentnu kamatnu stopu za 15 baznih poena na novi minimalni nivo od 1,05 odsto u nastojanju da podstakne privredu, ali je signalizirala da je prostor za veće smanjenje stope ograničen.

Banka je saopštila da je spremna da upotrebi sve alate koje ima na raspolaganju za oživljavanje inflacije koja je ispod ciljanog nivoa, nagovijestivši dalje „blago“ labavljenje monetarne politike, prenosi agencija Rojters.

Stopa inflacije u Mađarskoj je u martu pala na minus 0,2 odsto na godišnjem nivou, dok je targetirana stopa centralne banke 3,0 procenta, plus/minus jedan odsto.

Mađarska centralna banka je takođe srezala kamatu na prekonoće pozajmice sa 1,45 procenata na 1,3 odsto, sužavajući raspon između najviših i najnižih stopa, dok je svoju kamatu na prekonoćne depozite ostavila na minus 0,05 odsto.

Kurs forinte prema euru ojačao je danas rano popodne, u 13,31 sati po Griniču, na 311,70 forinti za euro sa nivoa od 312,60 forinti na kom je bio prije odluke centralne banke.

Mađarske aktive, uključujući i forintu, takođe su ojačale zbog optimističkih očekivanja da će dužnički rejting zemlje biti poboljšan na investicioni nivo, poslije višegodišnjeg neinvesticionog statusa.

Agencija Fič treba da razmotri kreditni rejting Mađarske 20. maja, a dio tržišnih analitičara predviđa poboljšanje statusa.

Mađarska centralna banka je prošlog mjeseca prognozirala da će inflacija u ovoj godini dostići 0,3 odsto, a iduće godine 2,4 procenta. Smanjenje poreza, koje je najavila vlada ovog mjeseca, moglo bi dodatno da utiče na obaranje ove prognoze, ocijenjuje britanska agencija.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *