Dobit Barclaysa pala 25 odsto

Dodajte komentar

Britanski bankarski div Barclays u srijedu je saopštio da mu je dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju pala za 25 posto u poređenju s istim lanjskim razdobljem zbog slabih rezultata u segmentu investicionog bankarskog poslovanja.

Dobit prije oporezivanja u navedenom je razdoblju iznosila 793 miliona funti, nasuprot 1,1 milijardu godinu dana ranije, izvijestila je banka.

Iz Barclaysa su također izvijestili o rastu loših zajmova i operativnih troškova.

Britanska banka prošlog je mjeseca upozorila da će prvo tromjesečje biti slabije nego lani zbog turbulentnih uslova na tržištima i posebno snažnog marta 2015. godine.

Izvršni direktor Jes Staley istaknuo je da je banka postigla značajan raniji napredak u odnosu na ažuriranu strategiju koju su objavili prošlog mjeseca. Dodao je i da je temeljno poslovanje banke zabilježilo dobre rezultate, uprkos otežanom tržišnom okruženju.

U martu je Barclays objavio da će poslovanje podijeliti u dva temeljna odjela – Barclays UK i Barclays Corporate i International – kako bi udovoljili novim bankarskim propisima koji imaju za cilj da spriječe  situaciju u kojoj bi obični klijenti ispaštali zbog odluka investicionih bankara u slučaju izbijanja nove finansijske krize.

Prošlog mjeseca takođe su najavili da će se riješiti većine udjela u svome poslovanju u Africi.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *