Ryan Air: Od 4. septembra povezujemo Berlin i Podgoricu

Dodajte komentar

Nakon letova iz Londona i Brisela, najveća evropska niskobudžetna avio-kompanija “Ryan Air” 4. septembra otvara i liniju Berlin – Podgorica. Povratni letovi planirani su dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom, a u toku je promotivna prodaja karata. Menadžeri u ovoj kompaniji za Portal Analitika otkrivaju planove razvoja u regionu, te ističu kako su visoke aerodromske takse u Crne Gore najveća biznis barijera za niskobudžetne avio-kompanije, a samim tim i brojne turiste koji na taj način stižu do nas.Predstavljamo vam novu liniju – između Podgorice i Berlina, koja će startovati na jesen. Tako ćemo za nekoliko mjeseci imati tri linije do Aerodroma Podgorica: sa aerodroma “Šarlroa” u Briselu, “Stansted” u Londonu i sada “Šenefeld” u Berlinu, sa koga će letovi biti dva puta sedmično – svakog četvrtka i nedjelje – počevši od 4. septembra. To znači da će Podgorica nedjeljno imati šest povratnih letova Ryan Aira (Ryan Air), što će dovesti oko 90.000 putnika na godišnjem nivou, kaže za Portal Analitika Kjara Ravara, menadžerka prodaje i marketinga istočni Mediteranove renomirane avio-kompanije.

Za početak promocije rute, Ryan Air nudi određeni broj karata za letove do novembra, po promotivnoj cijeni od 24,99 eura, a Ravara navodi da je sve to dio njihove strategije dugogodišnjeg razvoja. Ona iznosi impresivne podatke vodeće avio-kompanija u Evropi: 130 miliona putnika projektovanih za ovu godinu, 85 baza u 32 zemlje širom Evrope, i 200 aerodroma povezanih sa više od 1.880 letova.

Sada imamo flotu od 320 aviona, koja je jedna od najmlađih u Evropi, sa prosječnom starosti letilice od pet godina. Do 2024, imaćemo 520 aviona u svojoj floti koja će tada moći da preveze 180 miliona putnika godišnje, što znači da tako postajemo vodeća avio-kompanija u svijetu. Prošle godine Ryan Air proslavio je tri decenije postojanja, pa je to bila prava prilika da se definiše strategija za dalji razvoj vodećeg niskobudžetnog prevoznika u Evropi. Sada želimo da se još više posvetimo samim putnicima, da unaprijedimo iskustvo koje mogu da imaju prije, tokom i nakon leta s nama – navodi sagovornica Portala Analitika.

Luiz Fernandes-Meljado, menadžer za razvoj ruta u Ryan Air-u, kaže i kako njihova flota strogo poštuje svu evropsku regulativu za očuvanje životne sredine, poput smanjenja buke i emisije štetnih gasova, pa iste standarde primjenjuju i u Crnoj Gori.

Ipak, moram priznati da se istočna Evropa najsporije razvija kada su u pitanju nove rute. Ali, trudimo se, pa smo nedavno otvorili nove linije ka Sofiji, Beogradu i, evo sada, Podgorici. Sve je to dio strategije rasta ove kompanije koja je, podsjećam, privatna. Novih desetak aviona uskoro će biti dio naše flote, pa će i to sigurno doprinijeti našem širenju – pojašnjava on.

Ravara još kaže da već ustanovljene letove ka Podgorici najviše koriste putnici iz zemalja odakle ove linije polaze – Belgije i Velike Britanije. No, namjeravaju da privuku i putnike iz Crne Gore da makar tokom produženog vikenda posjete gradove do kojih Ryan Air leti.

Na ruti London – Podgorica, na primjer, 85 odsto putnika su ljudi stalno nastanjeni u Velikoj Britaniji, ali ne možemo reći ko od njih dolazi da posjeti porodicu ili rođake u vašoj zemlji. No, sigurno znamo da je tokom ljetnjih mjeseci najveća potražnja za letove ka Crnoj Gori, dok je tokom zime obratno. S druge strane, oni koji ljeti dolaze na odmor, u Crnoj Gori obično ostaju šest dana – potcrtava njen kolega Meljado.

Naši putnici – vaša korist: Program “Uvijek bolje” (Always Getting Better) započeli su prije dvije godine, s namjerom da promijene sve ono što se klijentima nije dopadalo.

Sada postoji mogućnost izbora sjedišta – i to bez naknade, posjedovanje dva ručna prtljaga, novi sajt na kome u samo pet koraka završavate bukiranje karte, kao i aplikacija koja ima verzije na više jezika i svakodnevno se prilagođava potrebama korisnika. Započeli smo i rebrendiranje novim uniformama, menijem i enterijerom sa više prostora za putnike, a dodali i posebne povoljnosti, kao što su “Family Extra” popust za porodice s djecom i “Business Plus” za poslovne ljude koji čine 27 odsto naših putnika. Najkasnije u oktobru uvešćemo “Ryan Air Card” za one koji često koriste naše usluge, i koji će, nakon određenog potrošenog iznosa, dobiti popust za kupovinu naredne karte. S druge strane, u svojoj ponudi imamo i takozvani “Corporate Jet” – avion “boing 737-700” sa 60 mjesta, u potpunosti opremljen prema potrebama poslovnih putovanja, koji mogu kao čarter da koriste poslovne, MICE, sportske i druge slične grupe – navela je ona, te podsjetila kako se ova kompanija već nalazi u globalnim sistema distribucije.

U posljednjoj godini programa “Uvijek bolje”, kako kaže, fokus je na većoj pristupačnosti i lakšoj upotrebi sajta, te komunikaciji kroz društvene medije i aplikacije.

Posljednji u nizu tehnoloških noviteta biće mogućnost korišćenja bežičnog interneta za putnike u avionu, koji će startovati najkasnije za godinu. Zaista nas raduje nas što smo uspjeli da zadovoljimo želje klijenata, a to dokazuje i porast popunjenosti naših letova na čak 90 odsto. Takođe, samo prošle godine broj putnika se povećeo za čak 11 odsto – sa 90 na 106 miliona putnika. Kao što vidite, potražnja je odlična, i to ne samo zbog toga što je cijena naših karata najniža – prosječna je 47 eura – već i zato što nudimo najbolju povezanost širom Evrope uz što manje žalbi klijenata – smatra naša sagovornica.

Regija kojoj je Ravara posvećena, osim naše zemlje, obuhvata još Grčku, Hrvatsku, Kipar, Maltu i Izrael. Kako su u pitanju mediteranske turističke destinacije, ona potcrtava da putnici ovog avio-prevoznika u mnogome doprinose ekonomiji ovih zemalja.

Naši klijenti uštede na putovanju, ali zato znatno više potroše na obilazak zemlje u koju dolaze. Nerijetko iznajme automobil, krenu u obilazak, boravak na različitim mjestima i degustaciju hrane po lokalnim restoranima, ili uživaju u prodavnicama i suvenirnicama – navodi ona.

No, kaže da individualci nijesu jedini koji putuju na ovakav način, te da je konstantno interesovanje turističkih agencija i turoperatora koji organizuju aranžmane.

To je najčešće klijentela iz sjevernih zemalja, Skandinavije i Njemačke, koji u najvećem broju i dalje rezervišu svoje putovanje preko agencija. Kada su u pitanju putnici iz Velike Britanije, koji čine najveći dio korisnika naših usluga, oni najčešće koriste internet da bi rezervisali i kupili kako avionsku kartu, tako i smještaj i ostale usluge koje namjeravaju da koriste na svom putovanju. Ryan Air trenutno ima partnerstvo sa sajtovima Booking.com za smještaj i Cartrawler za rentiranje automobila. A kako bi naš sajt bio još bolji, namjeravamo da uvedemo mogućnost bukiranja različitih obilazaka i događaja.

Da su aerodromske takse niže…: U Crnoj Gori, pak, još nije imala kontakte niti susrete sa predstavnicima turistički agencija, turoperatora ni državnih institucija, jer je tek preuzela dužnost menadžera prodaje i marketinga za istočni Mediteran.

Sa njima ću se sasvim sigurno uskoro sresti. Biće to prilika da utvrdimo što zajedno možemo da uradimo kako bismo bolje pozicionirali Crnu Goru na tržištu koje povezuju naše linijame – najavila je Ravara.

Crna Gora je možda nešto duže čekala, ali je i dočekala još jednog niskobudžetnog avio-prevoznika, a u pitanju je Izidžet (EasyJet) koji otvara linije za Tivat iz Mančestera i Londona.

Nas to ne brine jer, kao što sam rekao, mi smo vodeći u Evropi. Zato ovo jeste pravi trenutak da dođemo i proširimo svoje djelovanje u Crnoj Gori. Na žalost, protekle tri godine naše širenje bilo je ograničeno brojem letilica koje su u našoj floti, ali s novim avionima sasvim sigurno ćemo uvesti i nove letove ka Portugalu, Srbiji i Crnoj Gori. A Tivat je jedan od aerodroma za koje smo veoma zainteresovani da uključimo u našu mrežu – rekao je Meljado.

No, slika Crne Gore kao turističke destinacije u koju konačno dolaze niskobudžetne avio-kompanije daleko je od idilične. Upravo tu se nalazi jedna od glavnih biznis barijera kada je u pitanju razvoj i turizma i saobraćaja.

Osnovni problem crnogorskih aerodroma je taj što cijene usluga nijesu kompetitivne, naročito u poređenju sa Grčkom, ili drugim sličnim turističkim destinacijama. Upravo je to glavni razlog zbog čega ovdje kasnimo s razvojem, a više smo usmjereni na neke druge, prihvatljivije destinacije. Tivat jeste jedan od aerodroma koji su za nas privlačni, a da su njegove usluge jeftinije svakako bi mnogo ranije ušao u naše planove. Ali troškovi prevoza jednog putnika iz Evrope do vaše zemlje su mnogo veći nego, recimo, do Kipra. Za nas to predstavlja veliku biznis barijeru i usporava razvoj mreže letova. Jer, ne postoji magična formula – tržište se stimuliše niskim cijenama, to je činjenica – precizira Meljado.

On to jednostavno objašnjava mapom ruta Ryan Air-a, na kojoj Crnoj Gori pripada neslavno mjesto među najskupljim destinacijama, što je razlog da je ta kompanija više orijentisana na povezivanje sa nekim drugim gradovima. Visoke cijene aerodromskih usluga ima većina zemalja istočne Evrope, što za njih predstavlja nemoguću misiju u cjenovnoj politici čija je osnovica biti najjeftiniji i time – najdostupniji.

Malo je onih kojima treba objasniti ili reklamirati London i Pariz kao destinaciju. Ali, da biste putnike i turiste doveli u Crnu Goru, morate prvo učiniti da prevoz do vas bude jeftin. Ako su cijene aerodromskih usluga visoke, jasno je da tu nema mjesta za niskobudžetnu avio-kompaniju. No, kada te cijene budu niže, imaćemo mogućnost da otvorimo nove linije.Ne treba zaboraviti da, sa mrežom od 200 aerodroma,turističku ponudu Crne Gore možete približiti izuzetno velikom broju ljudi. Zato se nadamo da će nadležni na tome poraditi – zaključuje Meljado.

Kristina Jerkov

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *