Profit British Petroleum-a potonuo 80% u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Neto dobit British Petroleuma (BP) potonula je u prvom tromjesečju za 80% na godišnjem nivou na 532 miliona dolara, što je posljedica niskih cijena nafte. U istom period prošle godine, neto dobit jedne od najvećih svjetskih naftnih kompanija iznosila je 2,5 milijardi dolara.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju cijena nafte pala je na najniže nivoe u 13 godina, a u prosjeku je iznosila 34 dolara po barelu, dok je u istom kvartalu 2015. prosečna cijena nafte iznosila 54 dolara.

Bob Dudley, izvršni direktor BP-a, poručio je u poslovnom izvještaju kako očekuje ravnotežu ponude i tražnje na svjetskim tržištima nafte do kraja godine.

Suočen s jednom od najvećih kriza u naftnom sektoru u posljednjih 30 godina, BP je najavio i nastavak smanjenja kapitalnih investicija u ovoj godini, u rasponu od 15 do 17 milijardi dolara.

BP je u 2015. godini, zbog najvećeg gubitka u istoriji smanjio kapitalnu potrošnju u tri navrata, na 19 milijardi dolara i otpustio gotovo 10% zaposlenih od ukupno 80.000 radnika u svijetu.

Kompanija je u segmentu prerade nafte, ili tzv. „downstream“ poslovanju, u prvom tromjesečju ostvarila dobit od 1,8 milijardi dolara, 16% manje nego godinu dana ranije, ali 49% više nego u prethodnom kvartalu.

U segmentu tzv. „upstreama“, odnosno istraživanja i proizvodnje nafte, BP je u proteklom tromjesečju zabilježio gubitak od 747 miliona dolara, dok je u istom periodu 2015. ostvario dobit od 604 miliona dolara.

I dok je neto dobit BP-a iznosila 532 miliona dolara, kompanija je, kada se uračunaju sve posebne stavke, zabilježila gubitak od 485 miliona dolara.

Pritom je BP rezervisao još 900 miliona dolara za troškove naknada povezanih s ekološkom katastrofom koju je 2010. godine prouzrokovao u Meksičkom zalivu. Tako su ukupni troškovi BP-a zbog te katastrofe dostigli 56 milijardi dolara.

Uprkos teškim vremenima za naftne kompanije, BP će isplatiti kvartalnu dividendu od 10 centi po akciji.

Izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *