Od aprila veće plate zaposlenima u zdravstvu

Dodajte komentar

Predstavnici Ministarstva zdravlja i reprezentativnih sindikata zdravstva potpisali su danas Granski kolektivni ugovor, kojim je zaposlenima u tom sistemu obezbijeđeno trenutno moguće povećanje plata.

Predsjednik Sindikata zdravstva Crne Gore Vladimir Pavićević je, nakon potpisivanja ugovora, poručio da će se povećanje zarada vidjeti već u aprilskoj plati, ocijenivši da ono nije zanemarljivo.

Za medicinske sestre koje rade na težim poslovima i nemaju prekovremenog rada, zavisno od godina staža, povećanje je 26 eura, a za sestre nižeg koeficijenta 23 eura nominalno, što znači da će oni sa više godina staža imati veće povećanje“, precizirao je Pavićević.

On je objasnio da će se ljekarima opšte prakse plate povećati oko 60 eura nominalno, specijalistima 84 eura prosječno, a subspecijalistima oko 92 eura.

Pavićević je kazao da će sva dodatna primanja taksativno rasti.

Tako da će povećanje ljekarima koji najviše dežuraju iznositi više od 150 eura“.

Prema njegovim riječima, uskoro će sve zdravstvene ustanove u državi imati sistematizacije sa opisom radnih mjesta, kako bi svi zaposleni znali koje su njihove dužnosti i obaveze.

Granski ugovor je u ovom trenutku relativno dobar, ali moraće da pretpri neke promjene“, saopštio je Pavićević.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ocijenio je da je ovo povećanje plate primjetno, značajno i u granicama mogućeg, te da je pristojan iskorak u poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih.

Ima prostora u okviru budžeta koji se opredjeljuje za zdravstveni sistem da se i dalje radi na unaprjeđenju statusa kroz lični, pojedinačni doprinos kvalitetom, te da efikasnošću i smanjenjem troškova sami štedimo za sebe novac“, saopštio je Šegrt.

On je, komentarišući navode da zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, kazao da prolaze četiri mjeseca, “a ništa se nije dogodilo”.

Šegrt je kazao da do danas nije napravljen bilans stanja na zalihama potrošnog sanitetskog materijala.

Neko je zbog toga morao da snosi odgovornost i nije slučajno što se u Fondu zdravstva desila promjena čelnog čovjeka“, dodao je on.

Šegrt je poručio da alarma nema, sistem funkcioniše i ima svih potrebnih sredstava.

Predsjednica Sindikata zaposlenih zdravstva i socijalne zaštite Ljiljana Krivokapić objasnila je da su potpisivanjem ugovora zarade u sistemu zdravstva uvećane onoliko koliko je država mogla u ovom trenutku i dodala da je to samo početak.

Željeli smo više i nadamo se da će u narednom periodu, racionalizacijomi uštedom u sistemu zdravstvu, omogućiti da se zarade koji rade u tom sistemu povećaju do nivoa koji smo tražili, oko 30 odsto“, poručila je Krivokapić.

Ona je navela da zna da mnogi nijesu zadovoljni.

U ovom trenutku su najzadovoljniji kolege kojima je država, pored osnovne zarade, omogućila da rade u privatnim zdravstvenim ustanovama i na taj način imaju mnogo viša primanja od drugih koji u ovom trenutku rade samo u sistemu javnog zdravstva i čija je startna osnova mala“, saopštila je Krivokapić.

Ona je ukazala da doktori koji rade u sekundarnom i tercijarnom nivou imaju više mogućnosti da zarade prekovremenim radom, preko dežurstva i pripravnosti.

Krivokapić je saopštila da je potrebno uvidjeti koliko se putuje van i u državi i kolika su bolovanja.

Niko me ne može ubijediti da od 181 milion eura ne može da se nađe prostor za još uvećanja“, rekla je Krivokapić, zaključivši da je potrebna ušteda u sistemu zdravstva kako bi se plate još povećale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *