Šta ako vaš na razgovoru za posao pitaju “Zašto ste dali otkaz na prethodnom poslu?”

Dodajte komentar

Dali ste otkaz i tražite novi posao. Morate biti svjesni da će vas na sljedećem razgovoru za posao dočekati pitanje o tome zašto ste dali otkaz na prethodnom radnom mjestu. Osim što je pametno unaprijed smisliti odgovor na to pitanje, imajte na umu kako će poslodavac interpretirati vaše odgovore.

Mnogo je potencijalnih razloga za davanje otkaza – možda vam je bilo dosadno na tom poslu, možda ste mrzjeli šefa, možda vam je nedostajalo izazova – ali uzmite u obzir da razgovor za posao možda nije idealno mjesto za priču o tome koliko ste i zašto mrzjeli bivšeg šefa.

Donosimo tri savjeta koja vam mogu biti od pomoći:

Odgovarajte pozitivno

Na razgovoru za posao komunikacija bi uvijek trebala biti pozitivno intonirana. Na primjer, možete objasniti da ste bivšem poslodavcu zaista zahvalni na pruženoj prilici i kako ste puno naučili na prethodnom radnom mjestu. Zvučaćete profesionalno i poslodavcu će biti jasno da poštujete nadređene. Nikad nemojte ‘ogovarati’ bivšu kompaniju niti kolege.

Ne ulazite u detalje

Nemojte u detalje iznositi razloge zbog kojih ste dali otkaz. Nemojte izjaviti ‘Nedostajalo mi je izazova’, već to preformulišite u ‘Tražim nove izazove u tom i tom području, a posao u vašoj kompaniji mi pruža upravo to’.

Fokusirajte se na budućnost

Umjesto da se osvrćete na prošle neuspjehe, pričajte o tome šta očekujete u budućnosti. Povežite trenutne vještine i znanja s planovima za budućnost i ostavićete utisak osobe koja je puna potencijala i prostora za napredak.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *