5 fascinantnih činjenica o seriji Game of Thrones

Dodajte komentar

Na male ekrane večeras konačno stiže šesti serijal Game of Thrones. Serija zasnovana na istoimenim bestselerima epske-fantastike postala je najgledanija na svijetu, a prvu epizodu ovog serijala možete pogledati večeras na kanalu HBO u 20 časova. Pored intrigantnih događaja u samoj seriji, evo nekoliko zanimljivih činjenica o dešavanju iza kamere, koje je objavio ’Interesting literature’.Veliki serijal R.R. Martina ’Igra leda i vatre’ inspirisana je kornjačama, kućnim ljubimcima, koje je on imao kao mali

Mladi Martin je smišljao priče o svojim kornjačama dok se igrao sa njima, ali kako su kornjače umirale jedna za drugom, on je izmišljao kako je to morala biti posljedica zlobne zavjere da međusobno ubijaju jedna drugu. On je 2012. godine izjavio: „Imao sam igračku zamak pun malih kornjača. Svima sam im dao imena i pošto su živjeli u zamku imenovao sam ih u viteze i kraljeve… a onda sam izmišljao priče o tome kako su ubijali i izdali jedni druge, kako su se borili oko kraljevstva. Tako da Game of Thrones zapravo počinje sa kornjačama.“

U Sjedinjenim Državama 2012. godine 146 beba je nazvano Kalisi, zbog poznate junakinje Game of Thrones

To je titula koja pripada poznatoj kraljici Deneris Targarijen, koja je jedan od omiljenih likova fanova knjiga i televizijskih serija. Po svemu sudeći Deneris je manje prihvaćeno ime.

Zmak Brzorječje deli ime sa prvim riječima romana Džejmsa Džojsa

Uvodne riječi njegovog romana Fineganovo buđenje su upravo ’riverrun’ odnosno djelo počinje na pola rečenice, tako da nema početne riječi. I dalje ne postoje tačni dokazi da li je ovo Martinova potvrda Džojsovih djela ili je samo puka slučanost, koja je veoma intrigantna.

Serijal romana je Džordža Martina djelimičnoje inspirisan romanom Roberta Frosta

Frostova pjesma ’Vatra i led’ iz 1920. godine bila je dijelom inspiracija za Martinov naslov Pjesma leda i vatre. Književni uticaj je česta pojava ali postoje i drugi faktori koji su uticali na naslov. Kontrast led – vatra sažima različite svjetove, bića i temperament karaktera koji se nalaze u knjigama.

Potomci Čarlsa Dikensa i Čarlija Čaplina

Hari Lojd koji glumi princa Viserisa Targarijena je pra-pra-praunuk Čarlsa Dikensa. Brat lijepe Deneris završava veoma loše svoj život u romanu, a glumi ga direktan Dikensov potomak. Još jedan lik u ovoj seriji je tumačen od strane glumice sa veoma poznatim korijenima. Reč je o Uni Čaplin. Čarli Čaplin je bio oženjen ćerkom Eugena Onelija, tako da mlada glumica ima gene poznatih sa čak dvije strane, a u seriji glumi Talisu, ženu Roba Starka koja umire u trećoj sezoni.

https://youtu.be/GGKbmVlJJ4c

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *