“Službenici Atlas banke koristili birački spisak kako bi dobili podatke građana”

Dodajte komentar

Prilikom interne kontrole u kolašinskoj filijali “Atlas banke”, među dosijeima, nađeni su izvodi iz biračkog spisaka. Pretpostavlja se da su službenici te filijale koristili lične podatke iz biračkog spiska za “umatičenje” u elektronsku bazu podataka i na taj način, na ime više stotina sugrađana, a bez njihovog znanja, podizali kredite, piše između ostalog u saopštenju članice Predsjedništva Demos-a i odbornice te stranke Nede Bogavac.

Na njeno ime je, takođe, u maju 2014. godine, podignut kredit, što je otkrila nedavno, kada je u pozvana u Osnovno državno tužilaštvo kao svjedok.

Bogavac kaže da se, između ostalih insitucija, obratila Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da bi dobila odgvore kako je Atlas banka došla do njenih identifikacionih podataka, s obzirom da nikad nije bila klijent te banke.

Na pitanje kontrolora Agencije, odakle službenicima filijale Kolašin moji lični podaci, izvršni direktor za podršku u Atlas banci je izjavio “da su prilikom interne kontrole u filijali Kolašin među dosijeima nađeni izvodi iz biračkog spiska. Samim tim, pretpostavlja da su službenici filijale D. R., LJ.B. i M.M. koristili lične podatke iz biračkih spiskova za umatičenje u elektronsku bazu podataka i iste zloupotrijebili“, navodi Bogavac.

Kako kaže, Agencija tokom nadzora u “Atlas banci”, utvrdila da se njeno ime i prezime kao i JMBG vodi u elektronskoj bazi korisnika kredita kod te banke. Utvrđeno je da su njeni lični podaci unijeti u elektronsku bazu podataka komitenata 10. 05. 2014. godine od strane službenika filijale Kolašin LJ.B. istog dana u elektronskoj bazi podataka, tvrdi odbornica Demos-a, otvorena je kreditna partija na njeno ime kao korisnika kredita.

“Kreditnu partiju na moje ime otvorio službenik filijale u Kolašinu D.R., a isplatu je obavio sluužbenik LJ.B. “Atlas banka” je Centralnoj banci Crne Gore dostavila izvještaj o odbrenom kreditu, te se u kreditnom registru vodim kao dužnik. Ustanovljeno je da ne postoji kreditna dokumentacija na moje ime u pisanoj form, kao ni moj zahtjev za odobrenje kredita, Ugovor o odobrenom kreditu, mjenica kao sredstvo obezbeđenja kredita kao i ostala prateća dokumentacija“, kaže Bogavac.

Ona tvrdi da je je tužilaštvu poznato oko 500, na isti način, prevarenih lica. Kako kaže “službenica “Atlas banke” u Kolašinu podizala je kredite u iznosima ne manjim od 5.000 evra, bez ikakvog osnova i saglasnosti oštećenih i prevarenih Kolašinaca”.

Ostaje da saznamo da li će “Atlas banka” kompletnu odgovornost i krivicu prebaciti na troje službenika filijale u Kolašinu ili će podijeliti odgovornost koja je nedvosmisleno zajednička. Posebno je važno, vjerujem da Kolašinci pretpostavljaju, a tužilaštvo će ispitati odakle se stvorio birački spisak u kolašinskoj filijali Atlas banke, a meni preostaje da saznam i šta je urađeno sa novcem koji je na moje ime službenica LJ.B. podigla“, kaže Bogavac.

U februaru Specijalno državno tužilaštvo proslijedilo je Osnovnom državnom tužiocu u Kolašinu prijavu, koju je “Atlas banka” podnijela protiv troje svojih doskorašnjih službenika, sumnjičeći ih da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

Kako je nedavno saopštio osnovni državni tužilac Vojislav Grujić, krivična prijava je podnesena protiv D.R. , L. B. I M.M., bivših službenika kolašinske poslovnice te banke. Oni su , tokom minulih nekoliko godina, prema nezvaničnim informacija, u obliku kredita podizanih na imena sugrađana, te korosteći ušteđevine klijenata banke ili dozvoljene “minuse” iskoristili više od pola milona eura.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *